Мнозинството от строителните работници, които бяха задържани през уикенда след

...
Мнозинството от строителните работници, които бяха задържани през уикенда след
Коментари Харесай

Освободиха повечето от задържаните протестиращи работници на истанбулското летище

Мнозинството от строителните служащи, които бяха арестувани през уикенда след митинги поради неприятните условия на труд на новото летище в Истанбул, са били освободени през вчерашния ден, съобщи Ройтерс, базирайки се на валията на Истанбул.

Според водача на синдиката на служащите обаче стотици хора към момента остават арестувани, а митингите се чака да продължат.

Протестът стартира след случай в петък с рейс с служащи, при който пострадаха 17 души, съобщи синдикалният водач Йозгур Карабулут. Хиляди служащи се включиха в демонстрацията, която бе разпръсната от полицията и жандармерията със сълзотворен газ, сподели синдикалният водач, представен от Българска телеграфна агенция.

Валията на Истанбул Васип Шахин заяви, че 401 души са били арестувани или тъй като отказвали да работят, или " поради опити да предизвикат другите ", съгласно в. " Хюриет ". Шахин споделя, че 275 души са били освободени през вчерашния ден сутринта, а операторът на летището е почнал " да се оправя с проблемите ".

От своя страна синдикалният водач Йозгюр Карабулут съобщи през вчерашния ден, че 160 души са били освободени, а към 360 остават в ареста.

Новото летище е един от огромните планове на президента Реджеп Тайип Ердоган. То би трябвало да бъде най-голямото в света. По време на 15-годишния взрив в строителството под управлението на Ердоган в Турция бяха издигнати мостове, пристанища и железопътни линии, които преобразиха страната, отбелязва Ройтерс.

Около 35 000 души, в това число 3000 инженери и членове на административния личен състав, работят по градежа на летището.

През февруари турското министерство на труда заяви, че 27 служащи са умряли от началото на строителните работи на летището, болшинството от които вследствие на трудови злополуки или здравословни проблеми.

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР