Мнозинството от софиянци оценяват замърсяването на въздуха като един от

...
Мнозинството от софиянци оценяват замърсяването на въздуха като един от
Коментари Харесай

Алфа Рисърч: За софиянци мръсният въздух е сериозен проблем


Мнозинството от софиянци правят оценка замърсяването на въздуха като един от най-сериозните проблеми на столицата през последните години и са подготвени да поддържат необятна палитра от ограничения за неговото превъзмогване.

Това демонстрират резултатите от представително за пълнолетното население на гр. София изследване на организация Алфа Рисърч, осъществено в интервала 15-21 януари измежду 800 души по поръчка на Столична община.

Независимо от региона, в който живеят, за 86% от интервюираните има проблем с качеството на въздуха в столицата в избрани дни от годината. Като съществени източници на замърсяване хората сочат автомобилния трафик (51%), отоплението на дърва и въглища (24%) и нерегламентираното горене на боклуци в някои квартали (19%). Макар и субективна, оценката за главните замърсители, възпроизвежда в забележителна степен действителните практики на жителите на града.

Всяко второ домакинство в София - или почти 600 хиляди души употребяват автомобил на практика всекидневно. Значително по-нисък е делът на семействата, които се отопляват на дърва, въглища или пелети – 9%. Сред тях се открояват най-много ниско доходни групи, заради което и готовността им да подменят отоплителната си система с по-екологична е относително ниска.

Сред обсъжданите през последните седмици вероятни решения на казуса, ТОП 3 ограничения, които жителите са склонни да поддържат, са: уговорката на Столична община за по-често миене на улиците (93%); обезпечаване на безвъзмезден градски превоз в дни с високо замърсяване (92%); въвеждане на зелен билет на цена от 1лв. за целия ден за пътешестване в градския превоз (89%). Силна е поддръжката и за гратис паркиране в буферните паркинги против билет за потребление на градски превоз (87%). Одобрение за тези ограничения показват представителите на всички социално-демографски пластове, без значение от техния обществен и веществен статус.

По-поляризирано е отношението към рестриктивните по характера си евентуални решения. Така да вземем за пример, затварянето на центъра на София за коли в дни с високо замърсяване се утвърждава от 60%, само че останалите 40% го отхвърлят. Аналогично, 55% утвърждават концепцията за понижаване на времето за паркиране в синя зона от 2 часа на 1 час, против 45%, които му се опълчват. Евентуално нарастване на цената за паркиране в синя зона се посреща с още по-големи запаси и разделя хората в съответствие 50%: 50%. Аналогична е настройката и на самите водачи: максимален дял от тях (74%) заявяват подготвеност да употребяват буферните паркинги и безвъзмезден или на ниска цена градски превоз в дни с нараснало замърсяване на въздуха. Други 58% биха излезли без автомобила си при съществуване на предварителна информация за идно замърсяване.

Почти всеки втори е подготвен да остави автомобила си и да употребява зелен билет за градски превоз от 1лв. в дни на остър проблем със замърсяването. Най-ниско (35%) е утвърждението за възбраната за влизане на коли в региони с нараснало замърсяване и санкции при нарушаването й.

Поредица от обсъждани цялостни начинания за предварителна защита и решение на казуса със замърсяването получават висока социална поддръжка. 81% е утвърждението за осъществяването на инспекции от КАТ на колите в града, дали дават отговор на екологичните правила и дали са механически изправни. По-поляризирани са мненията за глобите към нарушителите: 43% считат, че те би трябвало да бъдат спирани от придвижване, а 38%, че би трябвало единствено да бъдат глобявани. 69% утвърждават самодейността за въвеждане на стандарти за дървата и въглищата като се продават единствено такива с ниско наличие на пепел и сяра. 60% са положително настроени и към концепцията да се отхвърля първична регистрация на коли, които нямат работеща система за ликвидиране на отработените газове. 54% считат за потребно слагането на стикери, отбелязващи екологичния клас на автомобила и според от това, изборно допускане на колите до избрани зони в дни с високо замърсяване на въздуха.

Наред с упованията към общината, столичани имат ясно схващане и за нуждата от личния си принос – 69% считат, че ежедневното държание на жителите би асъдействало за възстановяване на положението на въздуха в София, против 32% последователи на тезата, че това е напълно отговорност на общината. Анализът на данните от изследването демонстрира, че три фактора ще имат основна роля за сполучливото решение на казуса – мотивирането на жителите към по-отговорно държание, методът на използване на плануваните ограничения и действителният резултат, който ще бъде реализиран и открит със средствата на самостоятелен мониторинг. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР