Мнозинството от европейците смятат, че икономическото положение е добро и

...
Мнозинството от европейците смятат, че икономическото положение е добро и
Коментари Харесай

България е сред страните, които имат най-голямо доверие в ЕС

Мнозинството от европейците считат, че икономическото състояние е положително и те са оптимистично настроени за бъдещето. Доверието в Съюза пораства, а поддръжката за Икономическия и паричен съюз е на най-високото си ниво. Това демонстрира най-новото изследване на Евробарометър, оповестено през днешния ден.

Все повече и повече жители усещат, че са се възползвали от основни политики на Европейски Съюз, а когато става дума за търговия, две трети от европейците се произнасят за мощен Европейски Съюз. По-голямата част от европейците имат позитивна визия за Европейски Съюз, а процентът на мислещите, че мнението им има значение, е достигнал най-високото си ниво от 2004 година насам, предава БГНЕС.

Европейските жители не престават да имат позитивно мнение за положението на европейската стопанска система (50 %, + 2 процентни пункта от есента на 2017 година по отношение на 37 %, -2 с негативно становище) — това е най-високият резултат от 2007 година насам. до момента в който в Гърция единствено 2 % споделят това мнение.

Доверието в Европейски Съюз набъбна до 42 % и е на най-високото си ниво от есента на 2010 година насам. В 15 страни членки болшинството от интервюираните имат доверие в Европейски Съюз. То е най-голямо в Литва (66 %), Португалия и Дания (57 % и в двете) и в Люксембург и България (56 % в двете).

От есента на 2017 година, доверието в Европейски Съюз е повишено в 19 страни, по-специално в Португалия (57 %) и Словения (44 %), до момента в който в шест страни то понижава, по-специално в Белгия (47 %), Унгария (44 %) и Словакия (44 %).

Имиграцията съставлява основното предизвикателство, пред което Европейски Съюз е изправен понастоящем (38 %). Тероризмът е на второ място (29 %), като към момента изпреварва икономическото състояние (18 %), положението на обществените финанси на страните членки (17 %) и безработицата (14 %). На национално ниво, главните опасения остават безработицата (25 %, без промяна), опазването на здравето и обществената сигурност (23 %) и имиграцията (21 %). Здравеопазването и обществената сигурност доближават нова връхна точка и към този момент заемат второ по значимост място за първи път от пролетта на 2007 година

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР