Мнозинството от европейците смятат, че икономическото положение е добро и

...
Мнозинството от европейците смятат, че икономическото положение е добро и
Коментари Харесай

Евробарометър: България сред страните с най-голямо доверие в ЕС

Мнозинството от европейците считат, че икономическото състояние е положително и те са оптимистично настроени за бъдещето. Доверието в Съюза пораства, а поддръжката за Икономическия и паричен съюз е на най-високото си ниво. Това демонстрира най-новото изследване на Евробарометър, оповестено през днешния ден.

Все повече и повече жители усещат, че са се възползвали от основни политики на Европейски Съюз, а когато става дума за търговия, две трети от европейците се произнасят за мощен Европейски Съюз. И най-после, по-голямата част от европейците имат позитивна визия за Европейски Съюз, а процентът на мислещите, че мнението им има значение, е достигнал най-високото си ниво от 2004 година насам. Това са някои от главните резултати от последното изследване „ Стандартен Евробарометър “, извършено сред 17 и 28 март.

Европейските жители не престават да имат позитивно мнение за положението на европейската стопанска система (50 %, + 2 процентни пункта от есента на 2017 година по отношение на 37 %, -2 с негативно становище) — това е най-високият резултат от 2007 година насам. В 25 страни членки болшинството от интервюираните настояват, че положението на европейската стопанска система е положително (в съпоставяне с 23 страни членки през есента на 2017 г.). От есента на 2017 година позитивните отзиви се усилиха в 21 страни членки. За първи път от пролетта на 2007 година позитивните отзиви по отношение на положението на националната стопанска система (49 %) са повече от негативните отзиви (47 %). От есента на 2017 година позитивната визия за настоящото положение на националната стопанска система се е нараснала в 18 страни членки, измежду които отпред е Португалия (43 %), следвана от Ирландия (79%), Финландия (77 %) и Литва (38 %). Представите се разграничават сред страните членки. Например в Нидерландия и Люксембург 93 % от интервюираните смятат ситуацията на националната си стопанска система за положително, до момента в който в Гърция единствено 2 % споделят това мнение.

Подкрепата за Икономическия и паричен съюз и еврото продължава да е на рекордно високо ниво, като три четвърти от интервюираните (74 %) в еврозоната поддържат единната валута на Европейски Съюз.

Доверието в Европейски Съюз набъбна до 42 % и е на най-високото си ниво от есента на 2010 година насам. В 15 страни членки болшинството от интервюираните имат доверие в Европейски Съюз. Доверието е най-голямо в Литва (66 %), Португалия и Дания (57 % и в двете) и в Люксембург и България (56 % в двете). От есента на 2017 година, доверието в Европейски Съюз е повишено в 19 страни, по-специално в Португалия (57 %) и Словения (44 %), до момента в който в шест страни то понижава, по-специално в Белгия (47 %), Унгария (44 %) и Словакия (44 %). 40 % от европейците имат позитивна визия за Европейски Съюз (37 % неутрална и едвам 21 % отрицателна). Такъв е казусът в 15 страни членки, като максимален е процентът в Ирландия (64 %), България и Португалия (по 56 %) и Люксембург (54 %). Доверието в Европейски Съюз е по-силно от доверието в националните държавни управления или парламенти.

42 % от европейците имат доверие в Европейския съюз, до момента в който 34 % имат доверие в своите национални парламенти и държавни управления.

Мнозинството от европейците са оптимистично настроени към бъдещето на Европейски Съюз (58 %). Такъв е казусът във всички страни членки като се изключи две: Гърция (където макар нарастването на оптимизма с 5 процентни пункта, 53 % са „ песимисти “, а 42 % „ оптимисти “) и Обединеното кралство (48 % по отношение на 43 %). Оптимизмът е най-силен в Ирландия (84 %), Португалия (71 %), Люксембург (71 %), Малта, Литва и Дания (и трите с + 70 %). В долния завършек на скалата са Франция (48 %), Кипър и Италия (54 % и в двете).

„ Свободното придвижване на хора, артикули и услуги в границите на Европейски Съюз “ и „ мирът сред страните — членки на Европейски Съюз “, се възприемат като двата най-положителни резултата на Европейски Съюз от надлежно 58 % и 54 % от европейците. И най-после, 70 % от европейците се усещат жители на Европейски Съюз. За първи път от пролетта на 2010 година, това мнение се споделя от болшинство във всички страни членки.

Имиграцията съставлява основното предизвикателство, пред което Европейски Съюз е изправен понастоящем (38 %). Тероризмът е на второ място (29 %), като към момента изпреварва икономическото състояние (18 %), положението на обществените финанси на страните членки (17 %) и безработицата (14 %). На национално ниво, главните опасения остават безработицата (25 %, без промяна), опазването на здравето и обществената сигурност (23 %) и имиграцията (21 %). Здравеопазването и обществената сигурност доближават нова връхна точка и към този момент заемат второ по значимост място за първи път от пролетта на 2007 година

В съпоставяне с 2014 година повече жители смятат, че са се възползвали от основните начинания на Съюза, като да вземем за пример неналичието или ограничавания граничен надзор, когато пътуват в чужбина (53 %), по-евтините диалози по мобилни телефони в друга страна от Европейски Съюз (48 %), укрепването на правата на потребителите при покупката на артикули или услуги в друга страна от Европейски Съюз (37 %) или подобряването на правата на пасажерите във въздушния превоз (34 %). Накрая, налице е мощна поддръжка за целите, които комисията си е сложила. В изгода на свободното придвижване се произнасят 82 % от интервюираните, а за обща политика в региона на защитата и сигурността — 75 % (без промяна). За първи път от жителите бе поискано мнение по отношение на комерсиалната политика на Европейски Съюз, като болшинство от 71 % показват своята поддръжка. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР