Мнозинството от българите подкрепят оставането на България в ЕС и

...
Мнозинството от българите подкрепят оставането на България в ЕС и
Коментари Харесай

Повечето българи подкрепят членството ни в ЕС и НАТО

Мнозинството от българите поддържат оставането на България в Европейски Съюз и НАТО, а също по този начин считат, че България се оправя с европредседателството.Това сочат данни от актуално проучване на проучвателен център „ Тренд “ по поръчка на вестник „ 24 часа ” за политическите и обществени настройки на българите. Изследването е представително за пълнолетното население на страната и е извършено измежду 1008 пълнолетни български жители по метода „ лице в лице “. Теренът на изследването е сбъднат сред 1 и 9 юни 2018 година

При възможен референдум 59% от българите биха дали своят вот за оставането на България в Европейския съюз, а една пета за овакантяване. При еднакъв въпрос за НАТО, близо половината (49%) ще гласоподават за оставането на България във Северноатлантическия алианс против 24%, които считат, че страната ни би трябвало да го напусне. И при двата въпроса, симпатизантите на Българска социалистическа партия са мощно нюансирани от общата картина, като на въпроса за Европейски Съюз са разполовени, до момента в който при този за НАТО господства мнението, че България би трябвало да напусне Северноатлантическия пакт, разясняват създателите на изследването. 

В същото време 40% от българите считат, че Европейски Съюз има потребност от основна смяна в метода си на действие, а 29% - от дребна смяна. Само 7% от всички интервюирани са на мнение, че Европейски Съюз няма потребност от смяна.

На две равни елементи са разграничени българите по въпроса дали Европейски Съюз би трябвало да се стреми към по-силна интеграция сред другите страни-членки (35%) или би трябвало да се даде повече власт на националните страни (36%).

През целия интервал на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, проучвателен център „ Тренд “ всеки месец тества и в изследванията си и интереса на българите към него, както и оценката за това дали България се оправя или не.

Една от трендовете в новите данни, е че при започване на председателството българите са имали по-сериозен интерес към него, като през януари по-голямата част са следили новините, свързани с председателството (53%), а 43% не са. В последния месец структурата е обърната – 56% заявяват, че не наблюдават вести свързани с председателството, а 40% наблюдават. Данните са разумни поради обстоятелството, че в хода на председателството тематиката значително се трансформира във фонова и първичният интерес охладня.

41% са на мнение, че България се оправя с председателството на Съвета на Европейски Съюз, до момента в който 19% са на противоположното мнение, като и тук се вижда избрана динамичност спрямо началото на годината без да води до структурни разлики в мнението на българите. От демографските разбивки ясно проличава, че главната част от заявилите, че България не се оправя с председателството, са симпатизантите на Българска социалистическа партия. Динамиката измежду другите електорати се дължи на първо място на обстоятелството, че точно българското държавно управление стои в центъра на организацията и събитията на председателството и това няма по какъв начин да не срещне отрицателна реакция измежду последователите на главната опозиционна мощ, показват анализаторите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР