Мнозинството от българите подкрепят основните параметри на бюджета, но смятат,

...
Мнозинството от българите подкрепят основните параметри на бюджета, но смятат,
Коментари Харесай

Тренд: Българите не усещат по джоба си добрите икономически показатели

Мнозинството от българите поддържат главните параметри на бюджета, само че считат, че обществените средства се харчат неефективно, сподели национално представително изследване на " Тренд " *.

Въпреки, че по-големият дял от интервюираните не са заинтригувани от параметрите на бюджета, 65% от всички запитани считат, че те са значими.

Сред акцентите в новия бюджет, с които обществеността е най-информирана, са повишението на минималната работна заплата, нарастването учителските заплати и пенсиите. Тази информация е достигнала до най-вече хора, надлежно 82%, 75% и 74%. 

Най-силна поддръжка измежду респондентите среща нарастването със 150 милиона лв. на парите за хора с увреждания (95%), както и увеличението на пенсиите (93%), повишението на минималната работна заплата (92%), увеличение на парите за опазване на здравето (87%). Най-ниска поддръжка събират параметрите, свързани с повишението на заплатите в бюджетния бранш (50%) и увеличението на оптималния застрахователен предел (52%), като все пак болшинството от хората поддържат тези ограничения.

Друг извод от него е, че макар положителните макроикономически индикатори, 85% от българите не усещат усъвършенстваната икономическа обстановка по своя джоб.

Липсата на успеваемост на обществените средства се осъзнава като един от сериозните проблеми. Практически в нито една сфера няма превес на мнението, че парите се харчат дейно. Това значително е разследване от ниското доверие на жителите по отношение на институциите, а не толкоз върху техните наблюдения по браншове. Сферите, в които българите обичайно намират за проблематични пък се следят най-сериозни натрупвания, като опазването на здравето е характерен подобен образец, прибавят създателите на проучването.

*Изследването е извършено от Изследователски център " Тренд " по поръчка на в. " 24 часа ". Реализирано в интервала 6-12 ноември 2018 година посредством директно полустандартизирано изявление „ лице в лице " измежду 1004 души на възраст 18+. Проучването е представително за пълнолетното население на страната.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР