Мнозинството от 70% подкрепя протестите срещу управлението. Това показва сондаж

...
Мнозинството от 70% подкрепя протестите срещу управлението. Това показва сондаж
Коментари Харесай

70% от българите подкрепят протестите срещу властта

Мнозинството от 70% поддържа митингите против ръководството. Това демонстрира сондаж на „ Галъп интернешънъл “ в резюме на митингите от последните седмици.

Протестният капацитет в страната е сериозен, остава забележим и това прави евентуални нови публични недоволства, макар прекосяването на настоящата вълна на митинги. Преобладава мнението, че митингите до момента са били спонтанни. На този декор проличава нараснала сдържаност към ръководството, поляризация на мненията и липсва ясна социална убеденост в цялостен мандат на кабинета, осведомят от " Галъп ".

50% от интервюираните декларират, че биха взели участие в митинг против държавното управление, 8% настояват, че към този момент са взели участие или сега вземат участие. 41% не биха взели присъединяване в митинг, а 1% се затрудняват да отговорят.

Подкрепата за другите форми на митинг против държавното управление е сериозна – болшинство от 70% дава отговор с „ да “ на пряк въпрос. 27% са на противоположното мнение, а останалите не могат да преценяват.

Оказва се, че по-голямата част от запитаните възприемат мнението, че митингите са спонтанни – 69% споделят това мнение. Като платени ги дефинират 19%, а като престъпни - 4 на 100 от интервюираните. Останалите не могат да преценяват.

Повечето българи споделят междинна към отрицателна оценка за ръководството. 32% считат, че държавното управление се оправя „ приблизително “ с ръководството на страната. „ Много добре “ се оправя то съгласно 4 на 100 от интервюираните, че се оправя „ добре “ считат 15%. Що се отнася до отрицателните оценки – 26% намират ръководството за „ неприятно “, а 21% го дефинират като „ доста неприятно “.

На този декор, на практика идентични наподобяват дяловете на тези, които чакат предварително овакантяване на кабинета и тези, които чакат цялостен мандат. 43% от интервюираните споделят мнението, че държавното управление ще остане на власт до края на мандата си през 2021 година, само че 29% възприемат опцията „ до евроизборите “, а 15% - до локалните избори през 2019 година Така общо 44% чакат несвоевременен завършек на държавното управление. Останалите се двоумят.

Данните са от самостоятелен телефонен сондаж по панелна методика, която обезпечава оптималната представителност, извършен 28 – 30 ноември измежду 801 души в цялата страна. Възможното отклоняване е ±3.5 при 50% дялове. 1% от извадката е еднакъв на към 55 хиляди души.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР