Мнозинството германци в бившия комунистически изток се чувстват граждани втора

...
Мнозинството германци в бившия комунистически изток се чувстват граждани втора
Коментари Харесай

Източногерманците се чувстват граждани "втора класа" 30 г. след падането на стената

Мнозинството германци в някогашния комунистически изток се усещат жители " втора класа " съвсем три десетилетия след рухването на Берлинската стена, макар че настигат стопански западните райони, стана известно от държавен отчет, представен от " Ройтерс ". Агенцията разяснява, че изводите в отчета оказват помощ да се изясни възхода в поддръжката за крайндесните измежду източните гласоподаватели.

" Много знаци демонстрират, че сме постигнали огромен прогрес в доближаването на изискванията за живот сред Изтока и Запада от 1990 година ", разяснява представителят на немското държавно управление за някогашните източногермански провинции Кристиан Хирте.

Към 2018 година икономическата мощ на Източна Германия е повишена до 75% от западногерманската по отношение на 43% през 1990 година Заетостта на Изток е висока, като заплатите се равняват на 84% от западните.

Нагласите на хората обаче основават една друга картина. В годишния отчет за " положението на немското единение " се цитира скорошно изследване, направено за държавното управление, съгласно което 57% от източногерманците се усещат жители " втора класа ". Само 38% от интервюираните на Изток правят оценка обединяването като триумф, в това число едвам 20% от хората под 40 години.

" Това неодобрение се показва в изборните резултати на Изток и Запад през последните години, които демонстрират обилни разлики ", се отбелязва в отчета. Избирателите на Изток бягат от обичайните партии – консерваторите на канцлера Ангела Меркел и нейните съдружни сътрудници социалдемократите – и се насочват към крайнодясната " Алтернатива за Германия " и крайнолявата " Левица ".

Хирте, признавайки, че процесът на доближаване към момента не е приключен, показва, че 2 милиона души, изключително младежи и дами, са напуснали района през поседните три десетилетия. Той въпреки всичко акцентира, че " ситуацията на Изток е доста по-добро, в сравнение с всички си мислим ".

По думите му макар запазващите се структурни недостатъци " след обединяването има извънредно позитивно развиване ". Икономическите и обществени условия в Изтока са доста по-добри, в сравнение с можехме да чакаме и предвиждаме преди 30 години, добавя Хирте, представен от ДПА и Българска телеграфна агенция.

От обединяването на страната заплатите и пенсиите са нарастнали по-бързо в сравнение с в западните провинции, като в този момент разполагаемият приход е сравним, защото разноските за живот в източните провинции са по-ниски, прецизира Хирте. Като цяло (Изтокът - бел. ред.) е извънредно прелъстителен освен за учредяване на бизнес, само че и за хората. От 2017 година повече хора се местят от запад на изток, в сравнение с от изток на запад, показва още той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР