Мнозинството българи вярват, че коронавирусната пандемия е умишлено предизвикана от

...
Мнозинството българи вярват, че коронавирусната пандемия е умишлено предизвикана от
Коментари Харесай

„Галъп интернешънъл“: Българите номер 1 в света по вяра в теории на конспирации

Мнозинството българи имат вяра, че коронавирусната пандемия е съзнателно провокирана от задграничен източник, сочи изследване на „ Галъп интернешънъл “, поръчано от списание „ Икономист “. Около 58% от сънародниците ни са дали отговор позитивно на изказванието, над 30% не са се съгласили.
Страната ни излиза преди всичко в изследването, озаглавено „ Стадно доверие “. Челната тройка заформят още Еквадор и Палестина, следвани от Нидерландия, Турция, Малайзия, Индия, Индонезия.

Най-недоверчиви към тайното изказване се оказват жителите на Босна, Япония и Англия. Изследването е извършено през март 2020 година, когато в страната ни бе регистриран първият случай на възпален с COVID-19.

Заедно с пандемията, която СЗО разгласи в средата на март, в света плъзна и друга рискова болест – така наречен „ инфодемия “, която подозира съзнателно разпространяване на ковид и допуска лабораторното му основаване от китайски учени. По-късно се появиха митовете, че заболяването може да се излекува с орален банкет на метанол, което докара до гибелта на над 700 души в Иран; че инфекцията се популяризира посредством 5G мрежата, а това накара хората във Англия да провеждат над 90 офанзиви над мобилни кули. Така както вирусът прониква в човешкото тяло и се загнездва в белите им дробове, рисковите хрумвания са способни да инфектират мозъците им, написа „ Икономист “.

Дезинформацията не е ново събитие, нито е оригиналност, че тя се употребява за политически цели. Днес прави усещане обаче, че тайните теории заразяват по-често консервативно настроените, в сравнение с либералите. Американско изследване на „ Pew Research Centre “, извършено още веднъж през март, сочи, че 30% от републиканците са на мнение, че вирусът е съзнателно основан. Този % при демократите е двойно по-нисък. Миналия месец проучване на „ YouGov “ сподели, че 44% от републиканците считат, че Бил Гейтс желае да чипира популацията на планетата благодарение на ваксина против ковид, спрямо 19% от демократите.

Ако оставим по-невероятните тайни теории настрани, консерваторите са подготвени по-често да слагат под въпрос политиките за пандемията, признати по публична линия.

Най-голям песимизъм по време на пандемията по света консерваторите са показали към публицистите и учените, отбелязва още икономическото издание, две от най-често нападаните специалности от тяхна страна. Подобна стилистика на държание обаче са приели и европейските десни популисти.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР