Мнозинство от 59% от пълнолетните българи са „за“ приемането на

...
Мнозинство от 59% от пълнолетните българи са „за“ приемането на
Коментари Харесай

Галъп: 59% от българите подкрепят министерските оставки

Мнозинство от 59% от пълнолетните българи са „ за “ приемането на оставките на тримата министри. Привържениците на ГЕРБ обаче са разграничени на две равни половини „ за “ и „ срещу “. Обществото поглежда с известно облекчение на това, че Обединените патриоти понижиха борбата, която съпътстваше първите дни след оставките.
В тази обстановка, сякаш с минимум негатив излиза балансьорът Каракачанов, за сметка на по-острите Сидеров и Симеонов. Въпреки затихването на първичните вътрешнокоалиционни кавги към министерските оставки, появиха се и нови кавги и това единствено в допълнение подхранва недоволството към цялостното статукво у нас. Заради това общо неодобрение се поддържат и всевъзможни дейности против статуквото: поддържат се акциите на прокуратурата против крупни предприемачи, поддържат се поръчките, които президентът Радев направи в откриващото политическия сезон изказване и така нататък
Изводите са от нов, самостоятелен, експресен телефонен сондаж, извършен измежду 932 души сред 12 и 14 септември по специфичната панелна методика на „ Галъп интернешънъл “, която обезпечава представителност на данните за пълнолетното население на страната. Абсолютното оптимално отклоняване е ± 3% при 50% дялове. 1% от извадката е еднакъв на към 55 хиляди души.
Появилите се опити за „ заден ход “ във връзка с оставките на министри не са повлияли уверено на публичното мнение и то е очевидно в интерес на напускането на тримата. 59% споделят, че оставките би трябвало да бъдат признати, а 32% са на противоположното мнение. Останалите се двоумят. Сред последователите на ГЕРБ обаче дяловете „ за “ и „ срещу “ са равни: 46% са „ за “, само че 48% са „ срещу “. Останалите се двоумят.
Вероятно, за безапелационния резултат измежду обществото роля играе и общото неодобрение към политическия хайлайф. За неуверения резултат измежду последователите та ГЕРБ пък роля играе дейната отбрана за някои или всички министри, пристигнала от редовете на партията, на съдружните сътрудници и на разнообразни гилдии. Повечето последователи на патриотите обаче също се изричат „ за “ оставките.
50% утвърждават обстоятелството, че в последна сметка патриотите потърсиха метод за изглаждане на разликите между тях и с ГЕРБ и остават дружно в ръководството. 43% обаче са на противоположното мнение, а останалите се двоумят. Две трети от последователите на патриотите утвърждават, както и три четвърти от последователите на ГЕРБ. На въпрос на кого от постоянно противопоставящите се трима водачи на Обединените патриоти имат вяра най-вече, 40% показват Каракачанов, а 30% избират опцията нито един. 17% посочат Симеонов, а 11% - Сидеров. Останалите се двоумят. Очевидно обществото интуитивно избира по-балансираната позиция на Каракачанов и в известна степен се бои от по-рязката изразителност, свързвана с другите двама. Сред самите последователи на Обединените патриоти, както и измежду тези на ГЕРБ и на Българска социалистическа партия, половината избират Каракачанов а другата половина се разпределя сред другите варианти.
Затишието при патриотите обаче не анулира общото неодобрение на българите против статуквото.
То проличава на всички места в изследователската стратегия на „ Галъп интернешънъл “ в последните месеци. Това съмнение към политическата и икономическа каста задвижва и доверието към дейностите на прокуратурата от последните седмици.
49% намират обвиняванията на крупни предприемачи за обосновани, а 27% не. 24% предстоящо не могат да образуват мнение. Това се дължи най-много на по-общото публично предпочитание за повече правдивост и отговорност.
Това предпочитание се вижда, когато стане дума за смяна на модела и търсене на генерални други възможности: скорошното изказване на президента в този дух събира утвърждение измежду болшинство от 72%.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР