Мнозина знаят, че в НБА има таван на заплатите на

...
Мнозина знаят, че в НБА има таван на заплатите на
Коментари Харесай

Как се изкарват мултимилионните заплати в НБА

Мнозина знаят, че в НБА има таван на заплатите на баскетболистите. За сезон 2019/20 той е $109.14 млн. на тим. Не всички обаче са наясно, че този таван е директно обвързван с приходите на НБА, а дружно с това - и със заплатите на всички играчи. И по този начин баскетболистите получават милиони, откакто асоциацията заработва милиарди долари.

За да бъдем точни, предстоящите доходи за НБА от идния сезон са $8,2 милиарда от " Доход от баскетболна активност " (BRI, basketball-related income). Теоретично сумата може да намалее с 5-6%, защото към $400-500 млн. са конвертирани от китайски юани и може да не влязат в общата част при възможен цялостен раздор на комерсиалните връзки сред Съединени американски щати и Китай. Но това е единствено на доктрина.

Според груповия контракт, подписан сред лигата и профсъюза на играчите през 2017 година, 50% от BRI се поставят на баскетболистите във тип на заплати. В лигата има общо 510 работни места, като в поръчката на всеки от 30-те тима може да влизат 17 играчи. Точно 10% от баскетболистите, или 51 от тях, ще получат не по-малко от $20 млн. идващия сезон.

" Коефициентът Джини " (б.р. - статистически индикатор за степента на разслоение на обществото на дадена страна по някой признак) и други индикатори за финансово неравноправие в НБА, погледнати като обособена стопанска система, са много по-добре, съпоставени със международните трендове. Ако в действителния свят най-богатите 10% владеят 75-85% от всички благосъстояния (в Съединени американски щати те владеят 70-75%), в НБА богатите 10% получават едвам към 35% от общата сума за заплати. Но даже тези 35% са към $1,5 милиарда С други думи - 1655 минимални контракти на новаци в НБА.

Нека забележим по какъв начин са разпределени тези $1,5 милиарда Да погледнем по какъв начин стоят нещата в Топ 50 в НБА по заплати. За да сме правилни, тъй като стана дума, че тъкмо 51 играчи получават не по-малко от $20 млн. годишно, 51-вият в листата, с тъкмо $20 млн., е гардът на " Индиана " Малкълм Брогдън. Той не е от най-популярните в международен проект, само че заработва повече от футболни звезди като Серхио Агуеро ( " Манчестър С " ), Хамес Родригес ( " Реал " ), Мануел Нойер ( " Байерн " ) или който и да е състезател от италианската Серия А, без Кристиано Роналдо.

В Топ 50 липсва Бен Симънс, изгряващата звезда на " Филаделфия ", подписал това лято 5-годишен контракт на обща стойност $170 млн., който обаче влиза в действие чак след година. Сега той играе за  " скромна " заплата от $8 млн. По същите аргументи в рейтинга на най-добре платените в НБА за момента отсъстват водачът на " Юта " Донован Мичъл, впечатляващият словенец от " Далас " Лука Дончич или новакът Зайън Уилямсън от " Ню Орлийнс ". Всички те към този момент получават закрепен приход, според от номера, под който са определени в драфта. И трябва да играят 4 сезона, преди да претендират за огромните пари.

Прави усещане, че в Топ 40 не е Янис Адетокумбо ( " Милуоки " ), настоящият MVP, тъй като той е подписал договора си през 2016 година, а в НБА не преразглеждат настоящи контракти, с няколко доста редки изключения. Сякаш не бе толкоз от дълго време, когато Янис продаваше още сувенири по улиците на Атина и бе толкоз признателен на повярвалия в него " Милуоки ", че въобще не настоя за оптималната заплата. Той онемя, откакто му споделиха, че ще получи $100 млн. Сега " лудият грък " получава по $25,8 млн. на сезон. Преди 3 година Адетокумбо постъпи прекрасно от човешка позиция, откакто не се пазари с клуба, само че наивно от икономическа. До момента Янис към този момент е изгубил $33 млн., тъй като се отхвърли от оптималната заплата, а и от решението да отсрочи излизането си на пазара на свободни сътрудници от 2020 за 2021 година

В момента в НБА има 32-ма баскетболисти на оптимални контракти. На процедура обаче всички те получават разнообразни заплати. За да стане ясно за какво, би трябвало да се разбере по какъв начин се образуват тези оптимални договори. Те биват три равнища, според от стажа на играча:
до 6 сезона в лигата - 25% от тавана 7-9 сезона - 30%; 10 и повече - 35%
Един баскетболист може да прескочи в горна категория, в случай че стане MVP, най-хубав бранител, или попадне в идеалната петорка за сезона. При това тези 25, 30 и 35% образуват единствено заплатата през първия сезон. Например в този момент 25% от тавана (по $27,3 млн.) са заплатите на Д`Анджело Ръсел ( " Голдън Стейт " ), латвиеца Кристапс Порзингис ( " Далас " ), Девин Букър ( " Финикс " ) и Карл-Антъни Таунс ( " Минесота " ). Първите двама подписаха договорите си това лято, а Букър и Таунс - през 2018-а, само че споразуменията им влязоха мощ тази година.

По-нататък обаче всичко се трансформира. Ръсел годишно ще прибавя по 5% от горната страна, а Таунс - 8%. И още през 2020 година приходите им към този момент ще са разнообразни.

Други баскетболисти имат оптимални контракти от предишни години, когато таванът е бил различен. Антъни Дейвис ( " ЛА Лейкърс ", $27,1 млн.) да вземем за пример получава 25% от тавана за 2016 г. Той можеше да взима и 30%, само че в решаващия сезон 2015/16 получи контузия и не попадна в идеалната петорката на сезона. Това лято той премина от " Ню Орлийнс " в " Лейкърс ", само че непринудено се отхвърли от бонус, с цел да може " езерняците " да подпишат с още една нова звезда (б.р. - въпреки по-късно да не успяха). Така Дейвис и още трима с оптимални контракти от 2016-а не влизат в Топ 30. Междувременно от 2017 до 2019-а таванът се повиши и новите играчи на оптимални контракти стават по-добре платени.

През тази година шестима едновременно подписват нови договори със стартова заплата 30% от тавана. При всеки от тях обаче споразуменията са разнообразни. Най-странно е то при Кайри Ървинг ( " Бруклин " ), който има включен спомагателен $1 млн. под формата на 8
бонуса. За да ги получи, би трябвало да играе в 70 мача, да вкарва 88% от наказателните удари през сезона, да не губи топката по-често от 2,4 пъти на мач и така нататък Засега тези бонуси не се включват към заплатата му, която е 31,7 млн. Друг е казусът на Тобиъс Харис ( " Филаделфия " ), който ще получи 32,7 млн. $ единствено през първия сезон, а през останалите - с 10 млн. по-малко. Кемба Уокър ( " Бостън " ) и Джими Бътлър ( " Маями " ) пък в този момент получават по 32,7 млн., само че първият има търговски бонус.

Странно е да се види, че Кауай Леонард ( " ЛА Клипърс " ) не е в Топ 10, а разделя 12-15-о място с Клей Томпсън ( " Голдън Стейт " ), Кемба Уокър и Тобиъс Харис, с по $32,7 млн. заплата. Но неговият контракт е единствено за 3 години, като през 2021-ва той има алтернатива да стане свободен сътрудник. Така че Леонард самичък избра пътя си да не е измежду най-високоплатените. Ако бе останал в " Сан Антонио ", през новия сезон в НБА заплатата му щеше да е равна на тази на Джеймс Хардън ( " Хюстън " ) или Кевин Дюрант ( " Бруклин " ), които прибират по $38,2 млн. При Кауаи обаче има различен финансов механизъм - най-хубави условия за победа в шампионата плюс огромен пазар за нови рекламни контракти, което взето дружно му дава опция за доста по-големи доходи, в сравнение с въпросните 5-6 млн. по-малко от клуба.

Ако продължим с парадоксите, би трябвало да се означи, че " Крал " ЛеБрон Джеймс ( " ЛА Лейкърс " ) е бил №1 по заплата единствено един път - през сезон 2016/17. Дотогава са го попречили завръщането му в " Кливланд " през 2014 година, когато е на закрепен контракт, а и техническа неспособност да доближи оптималната заплата на Кобе Брайънт. От 2017-а нататък пък няма по какъв начин да задмине Стеф Къри, който е непоколебимо преди всичко с $40,2 млн., защото разпоредбите на НБА насърчават тези, които рядко сменят клубовете си. Те получават по-висок най-много, освен това по-рано и за по-дълъг период. А Къри през цялата си кариера досега играе за " Голдън Стейт ".

ЛеБрон постоянно е бил срещу концепцията за оптималната заплата. Защото не може да получава толкоз, колкото НБА получава от него... По разнообразни статистически индикатори той би трябвало в пиковите си години да е взимал $70-80 млн. на година, а за първи път получава над $20 млн. едвам преди 5 сезона. Дори и в този момент Джеймс би трябвало да получава доста повече от актуалните 37.4 млн., в случай че не бяха рестриктивните мерки на асоциацията. Така звездата на " Лейкърс " взима към двойно по-малко от равния му по триумфи и известност Кристиано Роналдо. Все отново ЛеБрон може да стане първи - по общи доходи за цялата си кариера. През новия сезон той би трябвало да събере към този момент 307 млн., с което да задмине Шакил О`Нийл (286 млн.) и да отстъпва единствено на Кобе Брайънт (323 млн.) и Кевин Гарнет (334 млн.), които обаче може да остави след себе си през 2021 година Очаква се до края на кариерата си Джеймс да завоюва съвсем 400 млн. от НБА и още толкоз от рекламни контракти.

Фенове и експерти постоянно желаят логичност при установяване на оптималните контракти. Които да се дават единствено на MVP или първенците, с цел да не заплащат клубовете огромни заплати на тези, които не вземат участие в Мача на звездите и така нататък Но в действителност в това няма никаква логичност...

Максимален договор, даже и най-големия възможен (35%), може да се получи за заслуги пред клуба, сходно на Джеймс Хардън. А може и за предходни постижения - Кевин Дюрант, да речем, ще си получи своите 38,2 млн., без да изиграе нито един мач за " Бруклин " поради разкъсан ахилес, само че в клуба имат вяра, че той още веднъж може да върне блясъка си на суперзвезда и ще даде на тима от шампионския си опит. Максимум може да се вземе и за мъглявите вероятности да станеш топ състезател, какъвто е казусът с Джон Уол ( " Вашингтон " ), който със мощни мачове през сезон 2016/17 попадна в третата символичната петорка за сезона, което му даде право да продължи контракта си при суперусловия. Тогава, в миг на напредък в кариерата, " Вашингтон " му даде 4-годишно продължение за $170 млн., което влезе в действие в този момент. Но от момента на подписа Уол нито един път не е играл в повече от 50% от мачовете на сезон и, сходно на Дюрант, ще пропусне целия 2019/20.

Буди интерес и фактът, че Ръсел Уестбрук ( " Хюстън " ) и Крис Пол ( " Оклахома " ) получават от 2018-а по $38,5 млн. След година, по разпоредбите, двамата ще взимат по $41 млн., а след две - по $44 млн. И тези суми няма да се трансформират, дори ако таванът падне от $109 млн. на 109 млн. цента. Така освен Уестбрук и Пол, само че и Дюрант, Хардън и Уол със своите супермаксимални контракти ще преминат кота " 40 млн. ". Но няма да бъдат първите.

Както стана ясно, Къри към този момент може да се похвали със заплата от $40,2 млн. Интересното е, че гардът на " Голдън Стейт " е 53-ти по възнаграждение в НБА, когато печели първата си купа и първо звание MVP през  2015 година При второто звание през 2016 година той е № 61 по заплата, а при втората купа през 2017 година - № 82. Едва преди спечелването на третия трофей - през 2018 година, той получи достоен контракт. Най-големият в историята до тогава - общо за 201,2 млн. $. Така в третата година по него Къри ще пробие историческата граница от 40 млн. на сезон.

Но отчитайки инфлацията, това не е връх, а трети в историята приход. Първите две достижения са на Майкъл Джордан, естествено. Неговите $30 млн. през сезон 1996/97 в " Чикаго " през днешния ден биха се равнявали на $49 млн., а $33 млн. от сезон 1997/98 - на $54 млн. Виж, такива заплати, като на Въздушния, евентуално в никакъв случай няма да забележим в ерата на оптималните контракти, тъй като Джордан ги получаваше преди тези правила.

 

ТОП 10 ЗА СЕЗОН 2019/20

1. Стеф Къри ( " Голдън стейт " ) - $40,2 млн.

2-3. Крис Пол ( " Оклахома " ) - $38,5 млн.

2-3. Ръсел Уестбрук ( " Хюстън " ) - $38,5 млн.

4-6. Кевин Дюрант ( " Бруклин " ) - $38,2 млн.

4-6. Джон Уол ( " Вашингтон " ) - $38,2 млн.

4-6. Джеймс Хардън ( " Хюстън " ) - $38,2 млн.

7. ЛеБрон Джеймс ( " ЛА Лейкърс " ) - $37,4 млн.

8. Кайл Лоури ( " Торонто " ) - $35 млн.

9. Блейк Грифин ( " Детройт " ) - $34,4 млн.

10. Пол Джордж ( " ЛА Клипърс " ) - $33 млн.

 

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ...

В Топ 20 по заплати в НБА са единствено американци, което не се е случвало от въвеждането на тавана на заплатите през 1984 г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР