Мнозина вярват, че магистралите са измислени от Хитлер. Само че

...
Мнозина вярват, че магистралите са измислени от Хитлер. Само че
Коментари Харесай

Вярно ли е, че магистралите са измислени от Хитлер?

Мнозина имат вяра, че автомагистралите са измислени от Хитлер. Само че това не е правилно. Първата немска автомагистрала е издигната още преди времето на национал-социализма. Чували ли сте за именитите " Три петици "?

В края на 1920-те години тесният, калдъръмен път сред прилежащите градове Кьолн и Бон слага хората пред същинско тестване: дупки, безсистемно движещи се в разнообразни направления каруци и коли, които безнадеждно задръстват придвижването в дребните обитаеми места сред двата града. Още тогава по междуградското шосе в пикови часове минават по 180 транспортни средства на час. По това време то минава за най-натоварената права в Германия. Управите на двата града се притесняват, че ситуацията ще става още по-лошо и вземат решение да построят автомагистралата, която през днешния ден е известна под името " А555 ". Така се ражда първата немска автомагистрала, открита публично в края на лятото на 1932 година. 

В тези години светът се тресе от международната икономическа рецесия. Така че построяването на автомагистралата е добре дошло и като план за понижаване на трагичната безработица в района. За градежа не се употребяват съвременни машини, даже най-горната настилка на тогавашната 20-километрова отсечка се поставя на ръка. " Навремето употребяват градежа и като пробна площадка за разнообразни настилки. В основата се поставя базалт от околните планини Зибенгебирге – хем резистентен камък, хем добиван наоколо, без излишни разходи за превоз ", изяснява историкът Томас Кремер.

Измислицата за " първия райхсаутобан "

Тогава кмет на Кьолн е Конрад Аденауер, който по-късно става първият канцлер на учредената след Втората международна война Федерална република Германия. На 6-ти август 1932 година таман Аденауер прерязва лентата на " Трите петици " и една кавалкада от коли потегля от Кьолн към Бон – града, който 17 години по-късно става и столица на Федерална Република Германия. Автомобилният клуб ADAC провежда двудневно здездообразно пътешестване към първата немска автомагистрала - с автомобилисти от страната и от чужбина, които на обособени " лъчи " се насочват към " А555 ".
 Хитлер Thinkstock/Getty Images
Навремето автомагистралата е проектирана за придвижване със скорост до 120 километра в час, въпреки че доста малко от тогавашните коли са можели да се движат толкоз бързо. " Експертите не пестят комплиментите за това неповторимо пътно оборудване ", напомня в настоящия си брой списанието на ADAC. Година по-късно обаче автомагистралата е " деградирана " по политически аргументи. Национал-социалистическият режим я афишира за нормално междуградско шосе, довършва градежа ѝ и си приписва заслугата за построяването на първия " райхсаутобан ". " Но автомагистралата не е измислена от страната на национал-социалистите. Плановете за нея и първата приключена права са подготвени още преди този момент ", изяснява Томас Кремер.

Първата автомагистрала в Европа

След войната автомагистралата е наново открита чак през 1958 година. Тогава получава и настоящия си номер 555, разширена е до три ленти във всяка посока и получава шеговитото название " автомобилна писта за дипломати ", тъй като свързва Кьолн със столицата Бон, където се намират множеството задгранични посолства. " Трите петици " и до през днешния ден са известни с това, че луди глави употребяват необятната и права като стрела автомагистрала за надбягвания между тях или пък със спидометъра. Магистралата продължава да е място и за други опити. Така да вземем за пример години наред нощем я осветяваха цели 600 лампи, само че се оказа, че това е прекомерно скъпо наслаждение - става дума за към 150 000 евро годишно. На нея са изпитвани и първите устройства за електронно събиране на пътна такса. А през днешния ден по " Трите петици " на ден преминават по 90 000 превозни средства. Впрочем, А555 е освен първата немска автомагистрала. Тя е и първата в цяла Европа.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР