Мнозина са чували за огнената вода в Хаинбоаз. Тя извира

...
Мнозина са чували за огнената вода в Хаинбоаз. Тя извира
Коментари Харесай

Пламъци бълват от огнен извор в Хаинбоаз

Мнозина са чували за огнената вода в Хаинбоаз. Тя извира от дребното в цяла България " огнени извори " и сигурно може да бъде атракция, способна да притегля туристи. За извора обаче не може да бъде открита съвсем никаква информация през днешния ден, а и чешмата наподобява забравена, написа локалното издание " Борба ".

При досег с огън водата се възпламенява и гори много дълго време. Изгасва от вятъра, а доста от инцидентните минувачи и чужденци безусловно се стряскат, когато видят пламъците. Но в действителност водата е питейна, а локалните поданици настояват, че е много лековита.

Според тях тя лекува кожни заболявания и даже ставни проблеми. Някои пък я сипват в колата, с цел да прочисти от котления камък радиаторите и казанчета.

Никой досега обаче не е създал извора и даже не си е помислял да прави балнеолечебни центрове. За сметка на това турски тираджии не се тормозят да стопират и да се къпят на чешмата. Един от тях даже употребява шампоан, без да се тормози от студеното време, видя на място екип на вестника. Мъжът беше изненадат от обстоятелството, че водата може и да гори.

В същото време различен жарък пасажер изясни, че в миналото в планината имало изследване за рандеман на петрол. По думите му горящата вода е наоколо до находище на природен газ. Научното пояснение за пламъците обаче е друго, а точно високото наличие на сероводород. Този газ се разтваря във водата и при по-сериозна централизация може да гори.

Днес към извора има построена чешма. Тръбите съзнателно имат дупки, с цел да може всеки, който желае, да възпламени водата през тях. Някога на отбивката имало и заведение, което не просъществувало дълго. Сега поради хилядите пасажери регионът е безусловно трансфорат в микросметище.

Самата чешма се намира и до монумент на бригадирското придвижване. Но нищо от тези обстоятелства не стопира минувачите да оставят следи след себе си, даже съществуването на резервоар за боклук.

В същото време доста хора стопират там, с цел да пълнят туби с вода. На процедура изворът се намира на границата сред Великотърновска и Старозагорска област. Поддръжката е обвързване на АПИ, само че през всичките години до момента никой не е помислил за облагородяване на региона.

Мястото има капацитет да се трансформира в туристическа атракция, тъй като сходен извор има единствено във варненското село Кривини. Като и за там се твърди, че бил открит след опити да се откри петрол в региона.

Все отново експертите предизвестяват да не се прекалява с пиенето на сходни води, тъй като всяка болест изисква самостоятелно лекуване и наставление от експерт.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР