Мнозина обичат да се шегуват, да се посмеят или разиграят

...
Мнозина обичат да се шегуват, да се посмеят или разиграят
Коментари Харесай

Честит Ден на шегата!

Мнозина обичат да се майтапят, да се посмеят или разиграят някого, само че един ден в годината с това се занимават безусловно всички. Има няколко версии за това, за какво този ден е 1 април.
Едни приписват зараждането на празника на античния Рим, където в средата на февруари чествали Празника на глупците (Festus Fatuorum). Има и друга версия, съгласно която изискуем този празник на неаполитанския крал Монтерей, комуто поднесли по случай прекъсването на земетресение риба.
След година владетелят изискал тъкмо същата риба. Такава обаче не намерили и готвачът приготвил друга, която доста приличала на предходната. И въпреки че кралят познал подмяната, той не се разгневил, а даже се развеселил. Оттогава станали нормални шегите и неистини на 1 април.
Ден на шегата/лъжата честват и в други страни по света, въпреки и не постоянно навръх 1 април. В другите страни Денят на смеха носи своя народен нюанс. Във Франция назовават този бит "априлска риба ".
Произходът му свързват с времето на Карл IX, който през 1564 година издал кралски указ, предписващ да се придвижи началото на годината от 1 януари на 1 април. На идната година доста от поданиците на краля изпратили на своите другари новогодишни поздравления и дарове през април - в символ на митинг или оставайки правилни на традицията.
Слънцето тогава се намирало в съзвездието Риби и французите сметнали, че наименованието "априлска риба " е изцяло почтено за сходни смешки. Традицията още е жива.
На 28 декември в Испания честват "Денят на почтените " (Dia de los Santos Inocentes).
На същата дата в Испания се празнува "Денят на шегата ". По бит на този ден се вършат смешки от всевъзможен жанр. Внимавайте да не изпиете едно солено кафе, тъй като това е традиция в Испания.
В Мексико тази дата също се е трансформирала в същинска фиеста. Помнете, че на тази дата в Мексико не се дава нищо назаем – пари, бижута, книги. В Перу можете да видите десетки хора, които се разхождат по улиците с хартиени надписи на гърба, които незабавно трансформират човек в обект на насмешки.
На този ден по традиция медиите разгласяват погрешни информации, които читателите би трябвало да открият. На идващия ден вестниците и малките екрани разкриват кои вести са били истина и кои неистина.
В други страни, които не са испаноговорещи, този ден се назовава "Ден на лъжата " и се празнува на 1 април. В Нова Зеландия, Англия, Австралия и Южна Африка смешки се вършат единствено до обяд. Всеки, който се пошегува в друго време от деня получава псевдонима "Априлски глупчо ".
В Ирландия, Италия, Южна Корея, Япония, Русия, Германия, Канада и Съединени американски щати шегата господства през целия ден. Иранците си вършат смешки на 13-ия ден от Персийската Нова година, който се пада на 1- ви или 2-ри април.
Празникът се назовава "Сиздах Бедар " или празникът на природата, който се е чествал още през 536 година пр.н.е. Първоаприлският ден на шегата се е зародил от тази традиция. Според фламандския бит децата заключват своите родители и ги пускат единствено, когато те обещаят да им дадат лакомство.
На този ден по времето на династията Чосон в Корея било разрешено царското семейство и придворните да се майтапят между тях. Това бил първият снежен ден от годината.
Хората се замеряли със снежни топки и след това давали подправени оправдания. Уцеленият със снежна топка се считал за "губещ " и трябвало да извърши едно предпочитание на индивида, замерил го със сняг.
В Полша този ден е изпълнен с смешки, вицове и закачки. Дори държавните институции си разрешават да лъжат, а значимата работа се отсрочва за различен ден. В Шотландия 1 април е ден на кукувицата, защото там птицата е знак на нелепостта.
В Дания "Денят на лъжата " идва с месец забавяне - 1 май и е прочут като "Майска котка " (May-cat). Датчаните доста рядко честват на този ден. В Германия и Австрия смятат 1-ви април за трагичен ден, а родените на този ден за хора без шанс.
И както Чудомир обичал да споделя: "Най-празният от нашите дни е този, в който не сме се засмели нито един път ", тъй че радостен 1 април!
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР