Мнозина не разбират еуфорията на любителите на футбола, но сега

...
Мнозина не разбират еуфорията на любителите на футбола, но сега
Коментари Харесай

Как футболът вреди на феновете му

Мнозина не схващат еуфорията на феновете на футбола, само че в този момент учените подсказват, че тя може да бъде и рискова. Футболните почитатели изпитват толкоз интензивни равнища на физически стрес , до момента в който гледат тима си, че биха могли да бъдат изложени на риск от сърдечен удар, сочат проучвания, съобщи БГНЕС.
Изследването на Оксфорд се базира на тествана слюнка на бразилски почитатели по време на историческата им загуба от Германия на Световното състезание през 2014 година
То демонстрира изключително високи равнища на хормона кортизол, което може да бъде рисково, да увеличи внезапно кръвното налягане и напрежението на сърцето.
Изследователите не откриха разлика в равнищата на стрес сред мъжете и дамите по време на играта, макар предубежденията, че мъжете са " по-свързани с футболните си тимове ".
" Феновете, които са мощно подкрепящи своя тим - т.е. имат мощно чувство да бъдат " едно " с него - изпитват най-големия физиологичен стрес-реакция, когато гледат мач, " сподели доктор Марта Нюсън, откривател в Центъра за проучване на общественото доближаване в Оксфорд.
" Феновете, които не са толкоз мощни последователи на тимовете си, също изпитват стрес, само че не в рискови равнища ", добави тя.
Продължителните високи равнища на кортизол водят до:
стесняване на кръвоносните съдове
повишение на кръвното налягане
увреждане на така и така едва сърце
Повишеният кортизол също може да докара хората до суматоха, чувство за идна крах, като че ли животът им е в заплаха или са подложени на офанзива.
Предишни проучвания демонстрират повишаване на инфарктите измежду почитателите в дни към значими за тима им мачове, без значение дали поддържат клуб или народен тим.
Д-р Нюсън предложи стадионите да понижат светлините и да пускат успокояваща музика след мачове.
„ Клубовете може също да оферират сърдечни скрининги или други здравни ограничения на място за най-верните почитатели, които са изложени на максимален риск да станат жертва на мощен стрес по време на играта “, добави тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР