Мнозина извръщат глава чуят ли думата марципан, може би споменът

...
Мнозина извръщат глава чуят ли думата марципан, може би споменът
Коментари Харесай

Марципан, моля!

Мнозина извръщат глава чуят ли думата марципан, може би споменът за сладникаво сходство на шоколад от близкото българско минало бързо ги застига. В Сентендре обаче нещата стоят по напълно различен метод. Именно тук, близо до Будапеща, се намира световноизвестният Музей на марципана, където човек на драго сърце може да „ загуби ” много време и пари.

Музеят на марципана се намира в една от дребните улички на градчето Сентендре – градът на художниците в Унгария, което напряко си е предградие на столицата. Музеят е основан от Сабо Кароли през 1994 година и се радва на сериозен туристически интерес, споделя кореспондент на БГНЕС.

В музея посетителите ще бъдат смаяни от изкуството на шоколатиерите, които са основали творби на изкуството от марципан и шоколад. Голям шоко-марципано-захарен макет на унгарския парламент е една от звездите в експозицията. Десетки са приказните герои, които ви иде да схрускате.

Освен изваяните от сладкото прелъщение облици на Лейди Даяна и Майкъл Джексън – с човешки растеж, посетителите могат да видят 11-килограмова марципанова фигура на Свети Стефан I Унгарски. За направата на облика на Ищван Свети са били нужни 168 часа работа.

И с цел да са въвлечени посетителите на музея на 100% в прекарването марципан, на входа на музея е ситуирана панорамната работилница, където всеки може следи процеса на направа на марципан. Магазинът, през който всеки наложително изпразва портмонето си, е извънредно богат на всевъзможни типове и усети марципан, тъй че това е наложителна крайна спирка на обиколката на музея.

И нещо любопитно. Марципанът е известен десерт в доста страни, най-много в Германия, Австрия и както към този момент стана ясно – в Унгария. В Германия да вземем за пример е наложителна част от празничната вечеря на Нова година, тъй като се има вяра, че носи благополучие. Интересно е, че по този начин са считали и през Средновековието.

Също по този начин марципанът имал популярност и като специфичен лековит артикул – аптекари го предложили против обезсърчение и пиене. В днешно време една антична аптека в естонската столица Талин продължава да предлага сладкото лекарство за разрушени сърца.

Става дума за небезизвестната аптека “Raeapteek ”, която стартира работа на централния площад на остарелия Талин през 1422 година и която е влизала в полезрението на доста западни медии нееднократно.

Тъй като се счита, че основаната на бадеми примес облекчава тежестта на любовните окови, в “Raeapteek ” забъркват специфична марципанова рецепта епохи наред. Рецептата е ревностно защитавана комерсиална загадка. Известно е, че тя съдържа 72% бадеми и 28% други съставки, които не се разкриват. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР