Множеството рестрикции за биопроизводителите, въведени с последните промени на нормативната

...
Множеството рестрикции за биопроизводителите, въведени с последните промени на нормативната
Коментари Харесай

Броят на биопроизводителите в България намалява в три поредни години

Множеството рестрикции за биопроизводителите, въведени с последните промени на нормативната уредба, сътвориха казус в Европейския съюз (ЕС). Това съобщи Албена Симеонова, ръководител на Българска асоциация „ Биопродукти “, по време на провеждащата се през днешния ден в Пловдив конференция „ Биологичното земеделие в България още веднъж на кръстопът “.

По данни на агроминистерството, показани на конференцията, в последните години броят на записаните в бранша оператори понижава. В края на 2016 година те са 7262, в края на 2017 година 6822, а за 2018 година 6264.

Намалява площта на зърнено-житните култури като дял от общата повърхност за биопроизводство от 19% до към 13%. Увеличават се трайните насаждения, непрекъснато затревените площи и фуражните култури. Повече са животните и пчелните фамилии и създадената от тях продукция. За сметка на това понижават сертифицираните площи с диворастящи типове, регистрира Михаил Карабельов, представител на дирекция „ Биологично земеделие “ в агроминистерството.

„ Скоро може да няма биопроизводители “, съобщи Албена Симеонова. Тя посочи, че 10 години е имало резистентен напредък в броя на биопроизводителите, които са към 5% от всички фермери, само че в последно време три години подред те понижават на фона на растежа в Западна Европа.

„ Земеделското министерство промени политиката по отношение на бранша и вкара рестриктивни ограничения по отношение на биопроизводителите. Под предлог за надзор бяха признати промени в нормативната база. Въвеждат се наказания, несъответстващи на европейските правила и практики. Предвижда се лишаване на документ за цялото стопанство при неразрешени субстанции в даже една партида, което го няма в европейските регламенти. Ако някой недобросъвестно напръска кабернето ми, ще ми лишават документа за останалите сортове “, даде образец Симеонова.

„ Освен това са въведени съществени финансови наказания при неразрешени субстанции и не е планувана процедура за следствие “, добави тя.

„ Съвкупноста от направените промени в нормативните актове основава казус в Европейски Съюз “, сподели Симеонова.

Доц. Ана Карова, изпълнителен шеф на „ Кю Сертификейшън “, посочи, че постоянно замърсяванията настъпват при превоза или поради погрешно предпазване на продукцията. Затова би трябвало да се проверяват аргументите и да се вземат ограничения.

Тя попита по какъв начин се постановат санкции, в случай че замърсяването е в продукция на оператор отвън България, където нашият закон не е настоящ и не слага ли това българските производители в неравностойно състояние. /investor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР