Множество сигнали за задимяване, черни сажди и силно задушлива миризма

...
Множество сигнали за задимяване, черни сажди и силно задушлива миризма
Коментари Харесай

Има ли опасност от екокатастрофа от димящата баржа край Русе

Множество сигнали за задимяване, черни сажди и мощно задушлива миризма подадоха през вчерашния ден русенци и до NOVA, и до екоинспекцията в града. Хората споделят, че не можели да дишат рано сутринта през вчерашния ден, а миризмата била изключително неприятна.



Предполага се, че източникът на задимяването е несамоходен транспортен съд в Дунав, на който тлеят въглища. Над 2400 тона са натоварени на ескорт от 4 плавателни съда, в 2 има тлеене. Това се случва втора седмица. Част от участниците от спонтанния митинг споделят, че миризмата е била лютяща на очите, а придвижването е било невероятно.

Потърпевшите са потърсили подпомагане от институциите, които са отговаряли, че съдът се намира в акваторията на Румъния. Директорът на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Русе споделя, че министър Сандов е бил сигнализиран, а той е уведомил зам.-министър на околната среда на Румъния, само че няма изясненост какви ограничения ще бъдат подхванати.

Има заплаха от екокатастрофа, в случай че баржата потъне. Дунав е доста плитък, изясни инж. Цонка Христова.

Очаква се притежателят на плавателния съд през днешния ден да направи всичко допустимо да дойде плаващ кран, който да разтоварва въглищата и поетапно да се гасят.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР