Множество сигнали за мъртви и пострадали делфини по Черноморието. Предположенията

...
Множество сигнали за мъртви и пострадали делфини по Черноморието. Предположенията
Коментари Харесай

Рибари: Делфините в Черно море са дезориентирани заради експлозии от войната в Украйна

Множество сигнали за мъртви и потърпевши делфини по Черноморието. Предположенията на риболовци и специалисти са, че морските бозайници са потърпевши от военните дейности в Украйна.

55 са откритите мъртви или бедстващи делфини от началото на годината в Бургаския район, сподели за " Денят стартира " Мария Андреева, специалист в екоинспекцията в Бургас.

По думите ѝ аргументите за гибелта могат да бъдат всевъзможни, тъй като и те са бозайници като нас и страдат от разнообразни заболявания. Последствията от войната не са изключени, сподели Андреева. Четирите екземпляра, които са открити в резерват Ромотамо са превозени до Тракийския университет в Стара Загора, където ще им бъде направена аутопсия и ще станат ясни аргументите за гибелта им.

Атанас Русев от съдружие " Да запазим Корал " е станал очевидец на доста ранени делфини на юг от Китен. Той описа за четирите делфина, които са открити край Ропотамо. Те са били живи, само че по телата им е имало доста пострадвания и изгаряния. Русев допуска, че причина за това са звукови удари или детонации в морето, което е евентуално е разследване на войната в Украйна. Единият делфин е бил с изгаряния половин-един метър, което не може да се случи от слънцето, сподели Русев.

При аутопсията на два делфина в Румъния са открити нарушаване на органа, който им служи за насочване.

Русев съобщи още, че техен сътрудник от Украйна рапортува за стотици случаи по украинското крайбрежие със същите аргументи.

Преди два дни рибарят Георги Желев е избавил следващия делфин. С други риболовци разкрили живи делфини в даляна, които не могат да излязат. Желев споделя, че от дългогодишния му опит вижда такова нещо за първи път. Делфините са изгубили ориентировка и не могат да преодолеят трудностите, да разграничат ултразвука, който се излъчва от устройства, прикрепени към даляна и влизат в него. Рибарят е безапелационен, че е повредено междинното ухо на делфините и това е поради войната в Украйна

Рибарите виждат още, че делфините тази година не са доста дейни, не късат мрежите и не ги заобикалят, както друга година. Хората са избавили над 50 делфина единствено тази година.

Вижте повече във видеото

Репортер: Давид Сукнаров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР