Множество руснаци, включително президентът Владимир Путин Владимир Путин - руски

...
Множество руснаци, включително президентът Владимир Путин Владимир Путин - руски
Коментари Харесай

Владимир Путин се потопи снощи в леденостудена вода по случай Богоявление

Множество руснаци, в това число президентът Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград,... към профила, се окъпаха тази нощ в замръзнали реки и езера в ледения мраз, принудил управляващите в някои райони на страната да анулират този бит, обичаен за православния празник Кръщение Господне или Богоявление, съобщи Агенция Франс Прес.

В обкръжението на свещеници и икони от локалния Нило-Столобенски манастир Путин се потопи, гол до кръста, в ледените води на езеро Селигер северозападно от Москва при минус пет градуса по Целзий. Същото сториха и голям брой други поданици на страната, скачайки в заледени водоеми макар студовете, достигнали минус 40 градуса в далекоизточна Якутия, заяви министерството на изключителните обстановки, без да посочи броя на участниците в тези прояви. През 2017 година в богоявленския ритуал участваха над два милиона хора в Русия. ТАСС прецизира, че не става дума за църковен обред, а за национален бит, на който Руската православна черква, която отбелязва доста празници по остарял жанр, гледа благосклонно, в случай че хората се отнасят към него с страхопочитание и нямат здравни противопоказания.

Температурите край езеро Селигер тази нощ не спадаха под минус 6-7 градуса, посочи пред публицисти прессекретарят на Путин Дмитрий Песков, представен от ТАСС. Той увери, че президентът извършва обреда към този момент от години. При все това Кремъл оповестява за пръв път, че Путин е взел участие в него, въпреки той постоянно да посещава православни храмове по време на църковни празници.

В Норилск - в Далечния север на федерацията, се вихреха снежни виелици и термометрите посочваха минус 50, по тази причина управляващите взеха решение да анулират ритуала и предложиха никой да не се къпе "поради съображения за сигурност ", заяви РИА Новости.

В прилежащите най-вече православни страни - Украйна и Беларус, празникът също бе уместно маркиран от доста хора, осведомят локални медии.

Православната традиция повелява на Богоявление човек да се потопи във водата три пъти - в името на Отца, Сина и Светия дух. Ритуалът символизира кръщението на Исус Христос в река Йордан.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР