Множество пожари бушуват извън контрол в цяла Австралия на фона

...
Множество пожари бушуват извън контрол в цяла Австралия на фона
Коментари Харесай

В Австралия пожарите се влошават, навсякъде е минимум 40 градуса

Множество пожари бушуват отвън надзор в цяла Австралия на фона на гореща вълна, при която температурите надвишиха 40 градуса по Целзий във всеки щат, оповестява Би Би Си.

Най-опасните пожари през днешния ден са в щата Виктория.

Около 30 000 поданици и туристи бяха призовани да изоставен Източен Гипсланд - известен туристически регион - само че по-късно евакуациите бяха сметнати за твърди рисковани, откакто пожарите вилнеят по основни пътища.

Пожарникар доброволец е умрял в борба с пожар в щата Нов Южен Уелс. Премиерът на щата Гладис Береджиклян дефинира гибелта му като " сърцераздирателна ".

" Думите са слаби в моменти като този ", написа тя в " Туитър ". Други двама мъже са били откарани в болница с изгаряния, откакто са се борили с пожара, източно от град Олбъри. Смята се, че камионът им се е преобърнал поради бурни ветрове.

Общо 10 души са починали от септември насам в Австралия поради вилнеещите горски пожари.

Метеоролозите показват, че климатичната система в Индийския океан, известна като дипол, е главният мотор зад рисковите горещини в Австралия.

Парещите температури, мощните ветрове и гръмотевичните стихии сътвориха рискови условия в щата Виктория през днешния ден.

В региона на Източен Гипсланд, три пожара горят покрай градовете Бръдън, Бъчан и Бонанг, бързо разраствайки се, откакто температурите се покачиха до към 45 градуса.

Властите прецизираха, че пожарите, разгаряни от ветровете, се движат към брега и са се придвижвали по-бързо от плануваното.

" Имахме тежък ден във Виктория ", сподели Андрю Криспин, който е комисар по ръководство на изключителните обстановки в щата.

По думите му големите пожари са генерирали свои лични метеорологични системи от димни колони, " издигащи се в атмосферата на височина от 14 км ".

" От тези колони излизат мълнии. Това е непредсказуемо (и) там е рисково ", посочи Криспин.

Подобни генерирани от пожарите гръмотевични стихии също са били регистрирани в Нов Южен Уелс.

Ударите на светкавици в сухи, наранени от суша гори имат капацитет бързо да се трансфорат в пожари, които заплашват човешки животи и домове.

Суха мълния е разпалила минимум 70 нови пожара в района през последните 24 часа.

250-километров сектор от автомагистралата Princes на изток от Бейрнсдейл е бил затворен през днешния ден.

В неделя Криспин прикани хората в района - на към 280 км източно от Мелбърн - " да се махат ", само че удостовери през днешния ден, че доста хора са останали в региона.

На друго място в щата е анулиран огромен музикален фестивал в новогодишната нощ, откакто уредниците предизвестяват, че опасността от горски пожар е прекомерно рискова.

Около 9 000 души към този момент са се били събрали на къмпинг на фестивала Falls в Лорн. Достъпът е с една жп линия, което значи, че хората, които са отишли на фестивала, не биха могли да се изтеглят бързо.

" Изключително сме разочаровани да отправим този апел, само че сигурността на нашите гости, актьори и личен състав е наш главен приоритет ", уточни уредникът Джесика Дюру.

В Южна Австралия екипите се бориха с " пагубни " пожари в лозаро-винарски регион на североизток от Аделаида.

В щата остров Тасмания също са се борили за преодоляването на горски пожари на фона на огромни горещини. Хобарт, столицата на Тасмания, претърпя най-горещия декемврийски ден в историята, откакто температурите доближиха 40,8 градуса.

Повече от 100 пожара не престават да горят в Нов Южен Уелс, най-тежко засегнатия щат от пожарите до момента през тази година. Температурите надвишават 41 градуса в елементи от щата, в това число в Сидни, най-големия град в Австралия.

Властите предизвестиха, че " утежняването на метеорологичните условия " би могло да утежни пожарите в щата на следващия ден.

Град Балморал, югозападно от Сидни, беше значително погубен на 22 декември при сходни условия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР