Множество нови предмети с белезите на културно-исторически ценности са намерени

...
Множество нови предмети с белезите на културно-исторически ценности са намерени
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата влезе в офиси на Божков, иззе още културни ценности

Множество нови предмети с белезите на културно-исторически полезности са открити и конфискувани от офиси на Васил Божков в София, оповестяват от спецпрокуратурата.

Артефактите са с неуточнен генезис и в нереставриран тип. Намерени и конфискувани са фрагменти, приложения, халки, фибули, върхове на копия. Според държавното обвиняване те са били съхранявани в цялостно противоречие с интернационалните стандарти за опазването им.

Специализираната прокуратура продължава дейностите по следствието в офисите на обвинения Васил Божков на ул. „ Московска “ 43.

Миналата седмица Васил Божков популяризира новината, че оферират за продажба ритон от сбирката, който е купил предходната година от Лондон. Тоест конфискуваният от прокуратурата експонат от неговия музей по някакъв метод е изнесен и се е появил измежду търговци на Запад, споделя колекционерът.

До момента от Националния исторически музей (НИМ) не демонстрират ритона, а директорката доцент Бони Петрунова само декларира, че всичко, което е донесено от офисите на фондация „ Тракия”, е в музея и нищо не е изнасяно.

Междувременно Божков заяви, че е заведено дело пред интернационалните правни институции за "незаконното изземване и неразбираемата орис " на предметите от сбирката му. В известието си във Facebook предприемачът, който към този момент има задочно повдигнати 18 обвинявания от българската прокуратура, не показва къде е завел делото против страната за античната му сбирка.

Артефактите на Божков бяха изнесени от офиса му по разпореждане на прокуратурата при започване на годината. Тогава от фондация "Тракия ", която стопанисва сбирката, оповестиха, че държавните органи създали опит да изземат скъпи антични предмети в чували. Това беше отречено от Министерството на културата, което дава отговор за опазването на историческото завещание.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР