Множество мигранти и бежанци, задържани от трафиканти на хора, загинаха

...
Множество мигранти и бежанци, задържани от трафиканти на хора, загинаха
Коментари Харесай

Десетки мигранти загинаха при бягство от нелегален затвор в Либия

Множество мигранти и бежанци, арестувани от трафиканти на хора, починаха при бягство от незаконен затвор в Либия, съобщи Асошиейтед прес, цитирайки интернационалната организация “Лекари без граници”.

Трафикантите стреляли по стотината бегълци, мнозина от които са ранени или убити. Те били преследвани от въоръжени мъже, които се опитвали се да ги задържат още веднъж, само че получили помощ от членове на силите за сигурност, чиновници на болничното заведение и общинските управляващи и старейшини в град Бани Уалид.

Загинали са минимум 15 души, оповестяват бегълците. До 40 души, най-вече дами, са останали в ръцете на похитителите. Служители на “Лекари без граници” са помогнали за лекуването на 25 ранени в болничното заведение в града. Седем от тях са получили рани от патрони и голям брой счупвания.

Оцелелите са най-вече младежи от Еритрея, Етиопия и Сомалия, търсещи леговище в Европа, заяви организацията. Някои от тях са били арестувани до три години. Много от травматизираните бегълци имат забележими белези, следи от електрически изгаряния и остарели инфектирани рани, показващи тестванията, през които са минали.

Организацията акцентира, че бягството и стрелбата по бягащите са нов образец за продължаващите ужаси, на които са изложени голям брой мигранти и бежанци, преминаващи през обхванатата от безпорядък Либия в търсене на по-добър живот в Европа. “Отвличанията за откуп остават преуспяващ бизнес, подсилван от подкрепяни от Европейски Съюз политики, целящи да криминализират мигрантите и бежанците и да им попречат непременно да доближат крайбрежията на Европа”, акцентира организацията. Нейни чиновници работят от три години в Бани Уалид, където се счита, че мигрантите са изложени на отвличания, изтезания и изнудване.

Оцелелите мигранти са били ескортирани до либийски център за задържане от локалните сили за сигурност.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР