Множество изстрели, сбиване с хвърляни камъни и бутилки, както и

...
Множество изстрели, сбиване с хвърляни камъни и бутилки, както и
Коментари Харесай

Високо напрежение в Скопие: Македонци и албанци се стрелят на протест срещу ЕС

Множество изстрели, сборичкване с хвърляни камъни и бутилки, както и вербално и физическо принуждение имаше по време на митинга в столицата Скопие против европейското предложение за начало на договарянията за участие на Северна Македония в Европейски Съюз, написа " Мета.мк ", представена от

Лидерът на опозицията Християн Мицкоски упрекна, че е имало полицейска конфигурация и опит за убийството му, до момента в който ръководещият Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) уточни, че Мицкоски и неговите съдружни сътрудници са режисьорите на случая.

От Министерство на вътрешните работи отхвърлиха обвиняванията, че не са работили в точния момент и разгласиха видео, документиращо намесата на полицията за попречване на ескалация.

" Това беше режисура на полицията за убийството на почтен жител, майка с дете, пенсионер, млад мъж или моето ликвидиране ". Така Мицкоски, ръководител на ВМРО-ДПМНЕ, на изключителна конференция през вчерашния ден вечерта разяснява случая на площад Скендербег, на входа на Старата скопска чаршия, в центъра на Скопие. Малко след случая той разгласява във Facebook фотография на няколко души, единият от които с револвер в ръка и сподели, че това е индивидът, на който е поръчано да го убие.

В отговор на журналистически въпрос Мицкоски сподели, че е обикновено всеки родител и брачен партньор да се опасява за фамилията си или най-малко да се тревожи. " Не ме е боязън, само че се тормозя. Страхувам се единствено от един и това е Господ! Няма друго такова създание на Земята ", сподели водачът на опозицията.

Той прикани за самообладание и успокоение, като добави, че случаят е трябвало да наподобява като междуетнически спор, а в действителност не е нищо повече от битка за власт, постове и функционалности на партиите, които са част от държавното управление.

" Това няма нищо общо с междуетническата непоносимост, това е просто битка за гола власт. Освен всичко друго, отдавна получавам неофициална информация за елиминирането ми, призовано от управляващите ", изясни Мицкоски, като добави, че през вчерашния ден вечерта минимум двама души с огнестрелно оръжие са били подготвени да го убият.

Както добави, полицията не е била на вярното място. Мицкоски упрекна, че подобен сюжет е разгласен от държавното управление, т.е. министърът на външните работи Буяр Османи, министър-председателят Димитър Ковачевски и министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски.

Попитан дали мъжът, който уточни като човек, определен от управляващите да провокира произшествия или да го убие, в действителност е част от опозицията, т.е. деятел на политическата партия Алианс за албанците, която е съдружен сътрудник на ВМРО-ДПМНЕ в локалната държавно управление, Мицкоски сподели, че не обръща внимание на това и моли против политизирането на въпроса.

" Казах, че не би трябвало да политизираме въпроса. Това е последното нещо, което би трябвало да създадем през днешния ден. Днес не приказвам с политически речник, а с човешки език. Изпратих обръщение за обединяване, издигайки се над политиката, издигайки се над тези политици, които приканиха за междуетническо напрежение в Македония по диктат, в случай че това, което са възнамерявали, не се реализира. Дали е член или не, не ме интересува ", отговори Мицкоски.

Веднага след конференцията на опозиционера Министерство на вътрешните работи излезе с изказване, в което отхвърли изказванията му.

" Министерството на вътрешните работи изцяло отхвърля изказванията на ръководителя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, че полицията не е участвала и не е реагирала при случая на паметника на Скендербег ", споделиха от Министерство на вътрешните работи.

От там допълват, че полицията е била на място и е реагирала и е предотвратила насилието, като в това време неотложно е арестуван един обвинен за пукотевица с огнестрелно оръжие.

" По време на митингите полицията е изцяло на равнището на задачата и призоваваме страните да спрат да популяризират дезинформация ", акцентират от Министерство на вътрешните работи.

Пресконференция даде и представителят на СДСМ Дарко Каевски, който счита, че в тази ситуация Мицкоски не е жертва, а уредник на случая, дружно с съдружните си сътрудници, за предизвикателство на междуетническо напрежение.

" Мицкоски не е жертва, а е режисьор на кървясъл сюжет, дружно с съдружните си сътрудници Левица и Алианса за албанците. Кървав сюжет, който не проработи. Мицкоски не беше цел, още повече, че довечера изигра най-лошата роля за страната и жителите. Поведението на опозицията, която се пробва да провокира междуетническо напрежение е срамно, извънредно и рисково ", сподели Каевски.

След това той добави, че задържаният стрелец в действителност е брат на шефа на PE Communal Hygiene Зуди Енузи Кока, президент на клона на Алианса за албанците, партия, която е съдружен сътрудник на ВМРО-ДПМНЕ за локално самоуправление в Скопие.

След конференцията на СДСМ кметът на Скопие Данела Арсовска разгласи, че макар отличното му и професионално ръководство, тя освобождава изпълняващия длъжността шеф на PE Communal Hygiene Зуди Енузи, за който се твърди, че е брат на лицето, което е стреляло във въздуха на площад Скендербег.

" Скопие, като град на общуване и взаимност, не би трябвало да бъде център на принуждение и конфликти с огнестрелни оръжия и основаване на междуетнически напрежения сред нашите съграждани. Политиката набра скорост и никога не би трябвало да въздейства върху професионализма на управлението на институциите ", сподели кметът Арсовска.

Както добави тя, макар отличното и професионално ръководство на Зуди Енузи, въпреки всичко нейният етичен кодекс не й разрешава да го остави да продължи да ръководи предприятието. " Затова той е освободен от поста краткотрайно изпълняващ длъжността шеф ", сподели Арсовска.

След случая през вчерашния ден вечерта уредниците на митингите против началото на договарянията за участие на Македония в Европейски Съюз оповестиха нов маршрут за днешния митинг.

По имейл, в анонимно известие от " Ултиматум - Не, благодаря " оповестиха, че митингът ще стартира през днешния ден в 19 часа пред постройката на държавното управление, след което ще се насочи към Министерството на правораздаването и ще приключи пред Народното събрание.

Според известието протестиращите няма да се движат към Стария базар в Скопие и площад " Скендербег ", където през вчерашния ден стана случаят.

Президентът Стево Пендаровски разгласява изказване тази заран, в което се споделя, че е недопустимо да се употребява принуждение и да се подбужда към принуждение за политически цели. " Събитието, което се случи през вчерашния ден в Скопие, не би трябвало да се повтаря, тъй като няма нищо по-важно от мира и сигурността за всички жители ", се споделя в изказване на кабинета на президента.

Президентът Пендаровски прикани уредниците на митингите, които се организират тези дни в страната, да поемат отговорност и да продължат да упражняват демократичното си право да стачкуват почтено и без принуждение.

" В същото време изрично съдя потреблението на огнестрелни оръжия от цивилни и жители на тази страна, които не са членове на силите за сигурност. Вчера полицията реагира бързо и предотврати нови конфликти. Очаквам всички лица, взели участие в случая през вчерашния ден, да бъдат арестувани и надлежно глобени в най-кратки периоди ", сподели президентът Пендаровски.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР