Множество хора използваха почивния ден, за да посетят Фермерския базар,

...
Множество хора използваха почивния ден, за да посетят Фермерския базар,
Коментари Харесай

Производителите на биопродукти засегнати от поскъпналия амбалаж

Множество хора използваха почивния ден, с цел да посетят Фермерския базар, който се организира зад НДК. Посетителите бяха впечатлени от голямото многообразие на био и домашни артикули, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Базарът предлага богата палитра от домашни артикули от овче и козе мляко. Интерес имаше към сирената, кашкавалите и киселото мляко, само че несъмнено не липсваше и подобен към меда, които редица производители предлагаха. Освен тези артикули, базарът предлага и разнородни натурални артикули като боровинкови сладки, билки, разнообразни сортове вино, както и голям брой типове суджуци и хранителни артикули.

Един от производителите изясни пред БГНЕС, че те са дребна био мандра, която се намира наоколо до град Враца. " Имаме животни като кози, овце и крави. Предлагаме пет типа сирене и пет типа кашкавал. Предлагаме и овче кисело мляко, само че най-интересното за нас е, че с изключение на биосертификата, който имаме, ние нямаме предпочитание да изкупуваме мляко от други мандри. Нямаме предпочитание да работим с огромните вериги, желаеме да продължаваме да бъдем по пазарите и да даваме опция на българина да има достъп до същинско сирене от едно време, овче кисело мляко от едно време, прясно сирене с същинския достоверен български усет ", безапелационна е тя. Производителката посочи, че дребните деца налитат на козето и на овчето като продукция, до момента в който по-възрастните избират кравето.

" За страдание инфлацията визира и нас, само че от позиция на безусловно всичкия пакетаж, който използваме. Повишиха се доста - етикетите, пластмасовите опаковки, вакуумните опаковки, безусловно всичко е вдигнато. От позиция на млякото не желаеме да участваме във подправената нечиста сделка, която се случва сега и желаеме да държим налични цени за нашите клиенти, с цел да продължи българинът да яде нещо чисто ", сподели още тя.

Друга производителка описа, че цялото й семейство се занимава с развъждането на пчели и имат към 1200 пчелни фамилии. Те са единствените производители на мед, които имат характерна база. „ Понеже медът ни е характерен, искахме да създадем по този начин, че в вероятност да отговаряме и за европейския пазар. В момента имаме филтър и автоматизирана поточна линия. Нашата база е може би единствена освен у нас по метода, по който е направена “, изясни тя.

Производителката обаче сподели, че не са получили помощ от страната в това начинание. " Това искахме да го създадем по план. Оказа се, че в случай че не си дадем, на който би трябвало рушвета няма да минат нещата и сега сме по каузи. Ние си я изплащаме и съвсем сме я изплатили, тази година е последната. Разочаровани сме от държавната политика. Може би сте, чували, че Програмата за развиване на селските региони оказва помощ, само че тя не оказва помощ “, безапелационна е тя. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР