Множество длъжностни лица са нарушили служебните си задължения и допуснали

...
Множество длъжностни лица са нарушили служебните си задължения и допуснали
Коментари Харесай

Арнаудова: Причина за ужаса край Своге е скоростта

Множество длъжностни лица са нарушили служебните си отговорности и позволили да бъде положена настилка, която не дава отговор на рецептата, заложена от възложителя.

Това сподели на брифинг представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова във връзка следствието на злополуката в Своге.

" До вчерашния ден Прокуратурата беше обвинила единствено лидера на рейса, който катастрофира, само че след усилени дейности от страна на следователи от Национална следствена работа, на които основният прокурор разпореди да организират следствието, се събраха и други доказателства “, уточни прокурор Арнаудова. По думите й доказателствата са събрани при търсенето на повода за настъпването на случая, отвън дейностите на водача. 

" Междувременно бяха доказани първичните ни заключения, че главната причина за настъпването на тежкият пътен случай е нарушаването на разпоредбите за придвижване по пътищата от страна на водача на рейса “, съобщи представителят на основния прокурор и напомни, че откритата скорост, с която се е движел водачът на рейса, е била 53,5 км/ч, при оптимално допустимата скорост в този сектор 40 км/ч. Арнаудова посочи, че в случай че той се беше движил с тази позволена скорост, щеше да може да вземе завоя надясно без да навлезе в насрещната пътна лента и да предотврати настъпването с конфликта с двата товарни автомобила.

" Акцентите във вчерашните обвинявания се изведоха най-много от експертизите, които бяха предоставени и от страна на Софийска градска прокуратура и от страна на Окръжна прокуратура – София, които откриха неприятно качество на пътната настилка “, добави Арнаудова. 

По думите й напъните на прокурорите са траяли в търсенето на повода за полагането на тази некачествена настилка и са стигнали до доказателства за това, че голям брой длъжностни лица са нарушили служебните си отговорности, в детайли регламентирани в голям брой нормативни актове, в това число и европейски такива.

" В резултат на което са позволили да бъде положена настилка, която не дава отговор на рецептата, която е заложена и от възложителя и която се изисква по силата на закон и която е подсигурила, в случай че беше спазена, здравето и живота на хората “, съобщи представителят на основния прокурор.

На въпрос дали ще правят инспекции на други места Румяна Арнаудова отговори, че Прокуратурата организира следствия тогава, когато има осъществено закононарушение.

" Прокуратурата не е повсеместен или общ държавен надзорен орган. Извършваме процесуално-следствени дейности в границите на личната си подготвеност единствено тогава, когато има осъществено закононарушение. Качеството на пътя, контрола за строителните действия, качеството на вложените материали не са от компетентността на Прокуратурата, нямаме пълномощието по силата на закон да реализираме прелиминарен или следващ надзор върху положението на пътя “, сподели още Арнаудова. По думите й прокуратурата от 2006 година насам няма пълномощия, каквито е имала преди този момент - да взема ограничения за попречване осъществяването на закононарушения.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР