Многовековното дърво е един от символите на града и част

...
Многовековното дърво е един от символите на града и част
Коментари Харесай

Извършиха „санитарна сеч” на Стария бряст в Сливен

Многовековното дърво е един от знаците на града и част от герба на Сливен.
През 2014 година Старият бряст бе определен за Европейско дърво на годината, след огромна акция, в която се включиха хиляди българи от страната и чужбина.
В малко известие до медиите през днешния ден от Община Сливен осведомиха, че премахването на огромна част от изсъхналата корона, в това число скелетните клони, се подхваща „ по отношение на възложен финален отчет от 5 ноември 2018 година на „ Фортис Визио”. Съобщава се още, че ще бъде отстранена и част от сухата кора на дървото, „ с цел да не се популяризира трахеомикозата”.
Actualno.com напомня, че специалисти от Българска академия на науките оспориха съществуването на трахеомикоза като причина за сериозното положение на Стария бряст. През месец юни съвсем изцяло раззеленената корона на дървото за броени дни пожълтя и изсъхна през очите на смаяните сливналии.
Проверка в Търговския указател откри, че „ Фортис Визио” е новоучредена през 2018 година компания, ЕООД, основано посредством превръщане на капитала на „ Фортис Фасилити” ООД, с която Община Сливен има контракт за опазването на Стария бряст.
Нито договорът с компанията, нито отчетът на Българска академия на науките, нито „ окончателният доклад” на „ Фортис Визио” бяха обществено оповестени в Сливен.
Според сливенски историци и етнолози това е сакралното дърво на града.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР