Многонационалната бойна група демонстрира способностите си пред началника на отбраната

...
Многонационалната бойна група демонстрира способностите си пред началника на отбраната
Коментари Харесай

Предвиждат изграждане на щаб на многонационална бригада под българско командване

Многонационалната бойна група показва качествата си пред началника на защитата и ръководителя на Военния комитет на НАТО

" Приветстваме взетите решения за адаптирането на капацитета за въздържане и защита на Алианса, изключително на източния фланг, в подтекста на войната в Украйна. Военните органи на НАТО ще продължат да дават насоки в бъдещата ни работа за увеличаване на съюзническите качества за въздържане и защита против всички закани ".
 Създават Многонационална стратегия за подготовка на авиацията в границите на НАТО
Създават Многонационална стратегия за подготовка на авиацията в границите на НАТО

Между България, Словения, Унгария и Хърватска

Това съобщи началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов на образователния полигон " Ново село ", където дружно с ръководителя на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер следиха проява на качествата на формированията от състава на многонационалната бойна група в България .

По думите на адмирал Ефтимов при адаптирането на Алианса в по-дългосрочен проект би трябвало да бъде прибавен резистентен и реален метод, с отчитане на националните качества .

Продължава работата по рационализиране на политическата и военната стратегическа рамка, която би трябвало да обезпечи използването на ограничения за справяне с актуалните и бъдещите опасности пред сигурността на страните-членки. Тя е планувана освен за рисковете от дейностите на Русия, само че и тези, свързани с тероризма и провокациите в международен мащаб.

" От военна позиция, от основно значение e продължаващата промяна на основаните преди рецесията в Украйна бойни групи в многонационални формирования със засилен защитителен потенциал ", акцентира началникът на защитата ", сподели началникът на защитата ни.

Той напомни, че бойната група в България бе основана като част от ограниченията за увеличаване на бдителността в Централна и Югоизточна Европа в сходство с решение на Министерския съвет от януари 2022 година

Освен българския персонален състав, все още в нея вземат участие Съединени американски щати с рота " Stryker ". В подтекста на подготовката на бойната група следва присъединяване на Англия с една рота за интервал от шест месеца.

" След началото на войната в Украйна, в сходство с подхванатите от НАТО дейности, еволюира и концепцията за бойните групи на източния фланг на Алианса в посока усилване на многонационалното присъединяване ", сподели адмирал Ефтимов.

Целта на концепцията за бойните групи в Източния фланг на НАТО от една страна, да почертае ангажираността на съдружниците с защитата на всяка страна-член на Алианса, а от друга - превъзмогване на съществуващите дефицити от качества ", обясни адмирал Ефтимов.

Намерение за присъединяване в бойната група в Българя са декларирали няколко страни, измежду които и Италия , с която се водят диалози за вдишване на ролята на рамкова страна.

" Амбицията ни е обвързвана с построяването на щаб на многонационална бригада под българско командване като принос към адаптирането на Алианса в отговор на заканите за сигурността ", уточни началникът на защитата.

От своя страна ръководителят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер изясни, че в този решителен миг приносът на България за сигурността и сигурността е още по-голям .

" Вие доказахте това с бързия и професионален метод, по който българските въоръжени сили се активизираха, за да защитят нацията си и да поддържат активирането на всички пет районни проекта за степенуван отговор на НАТО . Сега Алиансът разполага с осем многонационални бойни групи от Балтийско до Черно море - измежду тях е и бойната група тук, в България ", сподели адмирал Бауер.

Той е разговарял с, министър-председателя Кирил Петков и министъра на защитата Драгомир Заков по въпросите на районната сигурност и за съветското нахлуване против Украйна. " Без подозрение тази инвазия е най-сериозната опасност за евроатлантическата сигурност от десетилетия насам. а от нас да бъдем по-единни от всеки път ", съобщи адмирал Бауер.

През последните 18 години България е потвърдила, че е корав и предан съдружник в НАТО, както и в Черноморския район , който е от голямо стратегическо значение за Алианса. Адмирал Бауер изрече признателност към страната ни за приноса към общата сигурност и груповата защита. " Гордеем се, че стоим един до друг с вас. Заедно сме по-силни. Заедно сме повече . Заедно ние сме НАТО. Единството прави силата ", подчертава адмирал Бауер.

След като следиха демонстрациите на Учебен полигон " Ново село ", адмиралите Ефтимов и Бауер посетиха и Трета авиационна база " Граф Игнатиево ", където се срещнаха с военнослужещи от Военновъздушни сили на България и Нидерландия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР