Многолюдно шествие поведоха калоферци, преди да нагазят във водите на

...
Многолюдно шествие поведоха калоферци, преди да нагазят във водите на
Коментари Харесай

Мъжко хоро се изви в ледените води на Тунджа в Калофер

Многолюдно шествие поведоха калоферци, преди да нагазят във водите на река Тунджа. По традиция първо влизат локалните, а по-късно и искащите от гостите на града, заяви БТВ.

Точно 5 минути преди 8 часа момчета, млади мъже и по-възрастните калоферци, предвождани от кмета Румен Стоянов, хванал трибагреника, нагазиха в реката. Мъжете пеят песента " Залюбила е Василка ".

Мъжкото хоро влиза във водите на реката, които тази година не са ледени, само че са задоволително студени, с цел да пречистят и калят смелчаците. Тук " избавяне " на кръста на Йордановден не се прави по този начин, както по другите краища на България, само че и по тази причина Калофер е особено място в този ден - калоферци предават кръста на най-младия участник в хорото. Тази година това е 4-годишно момченце, което за трети път влиза в реката.

Между 100 и 150 души ще влязат в Тунджа за годишния обред. Времето е ясно, а в града на Ботев са пристигнали хора от съвсем цяла България.

Едно от отличителните неща за мъжкото хоро в Калофер е неговата подготовка, която стартира от предния ден със мощно алено вино и домашни мезета. По традиция кметът Румен Стоянов и основните участници в мъжкото хоро подгряваха в кметската кръчма цяла нощ, свириха гайди и тъпани, и пяха песни.

В последните години стотици идват в града на Христо Ботев, с цел да се допрян до традицията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР