Многолюдни протести се състояха днес в много ирански градове по

...
Многолюдни протести се състояха днес в много ирански градове по
Коментари Харесай

Масови протести в Иран

Многолюдни митинги се състояха през днешния ден в доста ирански градове във връзка третата годишнина от свалянето на украински пътнически аероплан от иранските сили за сигурност, както и против идната екзекуция на двама младежи, взели участие в демонстрациите, обхванали в последните месеци страната, съобщи ДПА.

Хора от цялата страна се отзоваха на новите апели за митинги през уикенда, когато се навършиха три години от свалянето от иранския Корпус на гвардейците на Ислямската гражданска война на самолета " Боинг 737 " малко след излитането му от Техеран за Киев на 8 януари 2020 година

Всички 176 пасажери на борда починаха. В последна сметка Иран призна, че е объркал пътническия аероплан с вражеска цел на фона на възходящо напрежение сред Иран и Съединени американски щати, прецизира организацията.

Протестите, проведени през уикенда в минимум 17 града, са били най-големите в страната през последните месеци съгласно основания във Вашингтон мозъчен концерн " Институт за проучване на войната ".

Рано тази заран близки на наказаните на гибел Мохамед Г. и Мохамед Б., се събраха пред пандиза " Гохардащ " в Карачи, с цел да стачкуват против плануваната им екзекуция, написаха в обществените мрежи деятели. Онлайн медии оповестиха, че следва тази екзекуция да бъде изпълнена скоро.

Двамата младежи, на 19 и на 22 години, бяха наказани на гибел за хипотетичен палеж на държавна постройка, за раняване на чиновник по сигурността и за газене на служител на реда по време на митинги в Иран, почнали през септември. Те получиха смъртни присъди във връзка със залялата страната вълна от митинги, провокирана от гибелта на иранската кюрдка Махса Амини на 16 септември 2022, напомня организацията.

Миналата събота Иран екзекутира двама млади мъже, упрекнати в убийството на чиновник по сигурността по време на митингите през ноември, добавя ДПА. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР