Многократно превишаване на фините прахови частици над допустимата норма е

...
Многократно превишаване на фините прахови частици над допустимата норма е
Коментари Харесай

Запалени стърнища в Румъния са причината за замърсяването на въздуха в Русе

Многократно превишаване на фините прахови частици над допустимата норма е регистрирано през вчерашния ден в Русе. Причината за обгазяването са запалени стърнища в прилежащия румънски град Гюргево. Посланикът ни в Букурещ Тодор Чуров се свързал със заместник-кмета на град Гюргево, който е уверил, че стърнищата са загасени. Това обаче докара до следващото замърсяване на Русе от румънска страна.

За подхванатите ограничения и каква е ситуацията сега - вижте повече от Ралица Маринова.

Според данните на двете станции на Русенската ревизия по околна среда, през днешния ден равнището на фините прахови елементи в града е в границите на нормата за сезона или към 20-30 микрограма на пространствен метър. Вчера обаче, за повече от час, равнището на фини прахови частици в Русе е достигнало над 400 микрограма. Това е неведнъж над допустимата норма и огромна част от града беше обгърнат с зноен пушек.

По данни на румънска страна, запалените стърнища, провокирали интензивното обгазяване, още нощес са били изгасени.

Въпреки това хората в Русе не са спокойни и споделят, че наред с острата миризма във въздуха са се носели и сажди, което е тормозило доста от тях. В една от детските градини край Младежкия парк помислили, че пожарът е напълно наоколо и се уплашили за децата.

Стелещият се пушек дори е провокирал и суматоха у някои русенци, откакто преди към от месец се беше запалил завод във военния цех " Дунарит " край Русе.
Любомир Атанасов- шеф на РИОСВ- Русе: Незабавно беше осведомен министърът на околната среда и водите. Той от своя страна документално уведоми, съответния министър от румънска страна да подхващат дейности по тяхната подготвеност. Доколкото знам, румънските управляващи са се задействали още през вчерашния ден.
Това не е първото обгазяване от румънска страна от началото на есента, само че съгласно русенската екоинспекция е било най- интензивното.
Любомир Атанасов- шеф на РИОСВ- Русе: Сега беше малко по-фрапиращ случая и по тази причина действахме на министерско равнище.
От екоинспекцията разясниха, че въздухът на Русе се замърсява от запалени стърнища освен от румънска страна. В Русенска област от началото на есента са горели по разнообразни аргументи над 5000 декара обработваеми аграрни площи.

В писмото си до румънските управляващи, екоминистърът Нено Димов упорства да се подхващат незабавни дейности за прекъсване на трансграничното замърсяване на въздуха и преустановяване на нездравословните практики на изгаряне на стърнища.

На това се надяват и русенци, които остават изключително чувствителни по тематиката за чистотата на въздуха, поради промишлените замърсявания, на които е подложен градът.
 Румънските управляващи започнаха ограничения за прекъсване замърсяването на въздуха в Русе Румънските управляващи започнаха ограничения за прекъсване замърсяването на въздуха в Русе
Във връзка с записаните на 24 октомври 2019 година обилни превишения на равнището на фини прахови частици (ФПЧ) в атмосферния въздух в региона на гр....
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР