Многократната световна шампиона в кану-каяка Лоранс Венсан-Лапоант бе оправдана за

...
Многократната световна шампиона в кану-каяка Лоранс Венсан-Лапоант бе оправдана за
Коментари Харесай

Световна шампионка бе оправдана за допинг заради секс

Многократната международна първенеца в кану-каяка Лоранс Венсан-Лапоант бе оправдана за приложимост на допинг. 27-годишната канадка даде позитивна допинг проба с лигандрол преди международното състезание в Сегед (Унг) през август.

Кануистката, която има 11 международни трофеи, се оправда, че не е взимала съзнателно допинг, а неразрешеното вещество е попаднало в организма й след секс с някогашния й другар. Тезата на Лоранс бе, чe е станала " интeнзивнa oбмянa нa тeчнocти c пaртньoрa ".

Антидопингова комисия към интернационалната федерация по кану-каяк (ICF) одобри обяснението й и тя ще може може да взе участие на олимпийските игри в Токио през 2020 година

Венсан-Лапоант, която е съществена съперничка на българката Станилия Стаменова (световна шампионка на 200 м едноместно кану от 2015 г.) и няколко пъти я побеждава във финали на международни шампионати, съобщи още, че не е знаела, че допинг може да се предава посредством различен човек.

" На доктрина всичко, което взимах и всичко, което правех, беше допустимо най-сигурно. Проверявах всички добавки в лаборатория, преди да ги пия. Нямах концепция, че можеш бъдеш нечист от различен човек ", съобщи канадката.

Адвокатът й Адам Клевинас изясни, че екипът му е направил следствие, с цел да откри източника на неразрешеното вещество. Изследвани са 17 хранителни добавки и артикули, в това число и шоколади, които спортистката е получила като подарък. Само седмици преди чуването от комисията на ICF през декември някогашният другар на кануистката, чието име не се загатва, се е съгласил да даде проба от косата си като доказателство, тъй като флуиди.

" Минахме редица проби, само че в последна сметка стигнахме до концепцията да тестваме неговата коса и той призна, че е взимал въпросния препарат. Това е необикновено ", сподели юристът.

Той изясни, че въпросният някогашен другар, който играе в аматьорски футболен тим, е взимал артикул за повече сила, само че без да каже на Венсан-Лапоант. Лигандрол не е в съставките на продукта, само че е открит при тестването.

Клевинас изясни, че международната антидопингова организация (WADA) и канадският център за нравственос в спорта имат право да апелират решението на комисията и да изискат наказване. Той въпреки всичко се надява те да се доверят на доказателствата.

Лигандролът се употребява за лекуване на загуба на мускулна маса и остеопороза, само че е в листата със неразрешени субстанции на WADA, защото има деяние на анаболен стероид.

Венсан-Лапоант има 6 международни трофеи на 200 м кану, една на 5000 м, както и 4 на 500 м двойка кану. Олимпийските игри в Токио ще са първите, в които ще има надпревари по кану при дамите. Канадката бе осъдена краткотрайно от 29 юли насам, като пропусна международното състезание, което бе и първи стадий от квалификациите за олимпиадата.

" Беше ми мъчно да ставам заран. Нямах цел, нищо, което ме кара да ходя напред. Не можеше да си визиите какво облекчение изпитвам в този момент. Хубаво е да приключим тази история и да се съсредоточвам върху това, което обичам и върху подготовката ", сподели още състезателката, която занапред би трябвало да се бори за квоти за олимпийските игри.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР