Многоженството става все по-слабо популярно в арабските страни от Магреба

...
Многоженството става все по-слабо популярно в арабските страни от Магреба
Коментари Харесай

Многоженството в арабския свят губи популярност

Многоженството става все по-слабо известно в арабските страни от Магреба – Либия, Мароко, Тунис, Алжир и Мавритания. Това съобщи професорът по социология от университета „ Мохамед VI ” в Мароко Мохтар ал Харис по време на конгрес за ситуацията на фамилното в арабския свят.
Заради комплицираната обстановка в Либия и по стопански аргументи броят на случаите с многоженство е намалял. Още през 1975 година в Тунис е признат закон, забраняващ многоженството, тъй че сходни случаи там се считат за противозаконни. През 2004 година в Мароко е признат закон, поставящ спънки пред сключването на няколко брака по едно и също време – за задачата се изисква да бъдат изпълнени голям брой условия, в това число да се получи единодушието на първата брачна половинка. Много дребен % от мъжете в Алжир имат по няколко дами и въобще тематиката за многоженството не намира поддръжка в обществото. Многоженството в Мавритания е публикувано единствено измежду избрани прослойки на обществото, твърди професорът, представен от РИА Новости.
Многоженството към този момент не е настоящо събитие за огромна част от арабските страни поради невъзможността на мъжа при актуалните условия да обезпечи идентичен стандарт на живот за всички дами и за децата. Освен това в арабското общество и особено измежду дамите все по-широко въздействие има тезата, че многоженството е незаслужено и нарушава правата на дамите и децата.
В същото време доста мъже от района на Магреба към момента не одобряват дамите им да работят. Според проучване на университета, работата на дамите е мотив за различие с техните съпрузи допълнително от 1/3 от фамилиите в тези страни. Най-много различия по този въпрос има измежду фамилиите в Тунис, който се счита за най-феминистката страна в района. Там 43 % от тунизийците са недоволни от обстоятелството, че дамите им работят.
Подчертава се, че разликата във възрастта сред съпрузите в страните от Магреба е сред 4 и 6 години.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР