Многоженството официално е забранено в Турция, но негласно се толерира.

Многоженството официално е забранено в Турция, но негласно се толерира. ...

В търсене на "секс без грях" - втора жена сирийка в Турция.


Многоженството официално е забранено в Турция, но негласно се толерира. Особено сега, когато в страната има много бежанки от Сирия, бизнесът с „втората“ или дори „третата половинка“ просто разцъфтя.

Днес вече никого не можеш да удивиш със сайтове за запознанства. Как обаче стоят нещата, когато си търсиш "трета половинка"? След протести на правозащитници преди няколко дни в Турция блокираха сайта Evlilikci.com, който предлагаше възможности за женени мъже и жени да си намерят по още един партньор - при това в пълно съответствие с религиозните норми. Други подобни сайтове обаче продължават да действат, пише Дойче веле.

"Да задоволиш потребностите си без грях“

Сайтът Evlilikci.com се хвалеше, че това е първата подобна услуга в Турция и третата в света - след аналогични проекти, регистрирани във Великобритания и Индонезия. От описанието става ясно, че платформата е предназначена за мъже и жени, които биха искали да удовлетворят своите сексуални потребности, "без да съгрешат".

Платформата предлага и услуги за дамите, които по някаква причина не желаят да са омъжват, но не искат и да "влизат в грях". В описанието на сайта се привеждат цитати от Корана, посветени на жените. Малко след като информацията за „услугите“ стана достояние на обществеността, правозащитниците се разбунтуваха. Федерацията на женските сдружение в Турция /TKFD/ внесе жалба срещу сайта в прокуратурата. "Този сайт злоупотребява с правата на жените, за да проповядва дискриминация по полов признак, прикрита като религиозен ритуал", четем в жалбата.

"Колко често се молите?"


По разпореждане на Агенцията за информация и комуникационни технологии /BTK/ сайтът беше блокиран. Но това не е единствената платформа от такъв род. Аналогични услуги предлагат например онлайн-платформите Seсond Wife и "Сирийски жени".

За да се регистрира в сайта Seсond Wife, човек трябва да отговори на редица въпроси. Освен за семейното си положение, потребителят трябва да даде информация за своето вероизповедание, да отговори на въпроса откога е мюсюлманин и колко често се моли. Сайтът "Сирийски жени" предлага различни подрубрики – например: "Сирийки, които искат да се омъжат" или "Какво се харесва на сирийските жени". Информациите там изобилстват от примитивни нравоучения и мачистки представи за жените.

"Сирийките са също толкова нежни създания, колкото и нашите жени. В нашата страна нарасна броят на младите мъже, които биха искали да се оженят за сирийска гражданка. Нарасна броят и на женените мъже, които искат да прекарват свободното си време със сирийка. И тъй като сирийските жени не настояват да се омъжват, мъжете могат да живеят с тях и без брак", четем в една от информациите на платформата.

Добра постъпка?


За да не създава впечатление, че става дума за банална сексуална експлоатация на жени, които са били принудени да напуснат родината си, сайтът пише, че когато ползва „услугата“, мъжът всъщност "върши добро дело".

По-нататък четем: "Войната е увредила психиката на тези жени. И семейният живот е полезен за тях. Вие можете да поддържате тези жени, за да се почувстват те по-добре".

В сайта има и коментари от потребители. Ето един пример: "Аз съм на 30 години и бих искал да се оженя за сирийка. Няма значение дали е била омъжена преди това".

Многоженството в Турция е формално забранено и такива бракове официално не се регистрират, но на практика нещата изглеждат другояче. "Многоженството в Турция е нещо обикновено, особено в провинциалните региони", казва Гюлзерен Каплан от Центъра за помощ на жените в град Шанлъурфа, в близост до турско-сирийската граница.

Тя допълва, че броят на турските мъже, които си взимат сирийка като втора жена, се е увеличил значително. "Тези жени бягат от войната. А някои турски мъже твърдят, че се женят за тях, за да ги защитят", казва Гюлзерен. Според нея често става дума за бездетни турски семейства, които явно разчитат, че втората жена ще им роди наследник.

"Ако не се държиш добре, ще си взема жена от Сирия"


Една активистка от Шанлъурфа, пожелала анонимност, разказва, че в случай на конфликт в семейството турските мъже все по-често заплашват съпругите си с думите: "Ако не се държиш добре, ще си взема жена от Сирия".

Според същата активистка междувременно се е променило и още нещо: "Навремето само богатите мъже бяха в състояние да си вземат втора жена, защото за това беше необходимо да разполагат със съответно състояние. Сега всичко е по-просто. Не е задължително да имаш много пари. Всеки може да си доведе втора жена", каза събеседничката на Дойче веле.
 
По публикацията работи: Елка Василева

Източник: dnes.bg