Многохилядна демонстрация в Прага постави ултиматум на премиера милиардер Андрей

...
Многохилядна демонстрация в Прага постави ултиматум на премиера милиардер Андрей
Коментари Харесай

Чехите поставиха ултиматум на премиера

Многохилядна проява в Прага сложи ултиматум на премиера милиардер Андрей Бабиш - или да се откаже до края на годината холдинга си " Агроферт ", считан за най-големия в Източна Европа, както и от медиите си, или да си подаде оставката като министър председател. В демонстрацията са взели участие сред 200 000 и 300 000 души души. Тя бе директно предавана от държавната телевизия и по онлайн каналите на малките екрани.

" Ако министър председателят до 31 декември тази година не позволи спора си на ползи, подготвени сме да стартираме от януари провеждането на манифестации в цялата страна, те ще имат протестен темперамент, ще бъдат всеобщи и ще разнесат по целия свят информация за ситуацията в републиката ", съобщи водачът на публичното придвижване " Милиони моменти за народна власт " Микулаш Минарж, който бе провел съботната демонстрация. Организаторите дават обещание да провеждат нови демонстрации, в случай че министър председателят се намеси в правосъдната система на страната и в медиите, в случай че получи опрощение от президента или в случай че обвиняванията против него в спор на ползи докара до отдръпване на дотации от Европейски Съюз.

През септември прокурор спря следствието против Бабиш по съмнение в машинация. Полицията бе обвинила Бабиш в нелегално заграбване на 2 млн. евро дотации от Европейски Съюз преди десетилетие, когато той още не бе влезнал в политиката.

А в петъчно изявление за интернет издание президентът Милош Земан окачестви като " недемократично " публичното придвижване на уредника на митингите. Той сподели, че организацията не признава решението на прокуратурата. Земан сподели също, че няма да поддържа връзка с нейния водач, тъй като " се среща единствено с душевен постоянни хора ".

Съботният протест съответства с началото на тържествата за 30-годишнината от началото на " кадифената гражданска война ", по време на която бе отхвърлена властта на компартията. В тази връзка уредниците подсетиха, че съд в Словакия, откъдето е родом Бабиш, не е снел от него обвиняванията за съдействие с тогавашните секрети служби.

Като един от дейните участници в ноемврийските събития от 1989 година свещеник Вацлав Мали съобщи, че задачата на съботната демонстрация е не оскърбяването на някого, а поддръжка за напъните по основаването на същинска правова страна, която е въодушевила " кадифената гражданска война ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР