Многобройни проучвания са установили, че музиката може да оказва ментално

...
Многобройни проучвания са установили, че музиката може да оказва ментално
Коментари Харесай

Наистина ли музиката e универсален език за хората

Многобройни изследвания са открили, че музиката може да оказва ментално и физическо въздайствие върху хората, написа The Тelegraph. 

Изследователи от Харвард обаче са почнали проучване, целящо да открие, дали може да се дефинира един тип музика, който да е общопризнат. В първото си изследване Самюъл Мер и сътрудниците му предиздвикали 750 интернет консуматори от 60 страни да слушат къси музикални клипове от над 80 разнообразни обичайни общества, а по-късно да ги класифицират - да вземем за пример като приспивна ария, любовна песен или " лекуваща " ария.

Първите резултати за определянето на универсалните видове песни се оказали неубедителни и рзочроващи за откривателите. Учените се надяват да повторят опита, като този път го насочат към хора от изолирани общества, които са имали дребен контакт със западната просвета и затова биха могли да мислят друго за музикалните жанрове.

Така или другояче, духовната реакция на участниците в експериемнта изрично потвърждава мощната роля, която музиката има в нашия живот. Един от най-широко изследваните аспекти на музиката е връзката й със напрежението. 

Кори Пелетие от Държавния университет във Флорида преглежда 22 изследвания и стига до умозаключение, че музиката може доста да понижи равнищата на стрес, тревога и на сърдечния темп. Дейзи Фанкур от Университета в Роухамптън преглежда резултата от музиката върху разнообразни мозъчни химикали и открива освен връзката между слушането на музика и пониженото равнище на стрес, само че и сред слушането на музика и засиления имунен отговор.

Музиката може освен да облекчи безпокойството, само че и да се оправи сболката, безапелационна е и Улрика Нилсън от университета Йоребро в Швеция, която преглежда 42 изследвания за резултата на музиката върху периферната сетивност. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР