Многобройни проучвания са установили, че музиката може да оказва ментално

...
Многобройни проучвания са установили, че музиката може да оказва ментално
Коментари Харесай

Наистина ли музиката представлява универсален език за хората

Многобройни изследвания са открили, че музиката може да оказва ментално и физическо въздайствие върху хората, написа The Тelegraph. 

Изследователи от Харвард обаче са почнали проучване, целящо да открие, дали може да се дефинира един тип музика, който да е общопризнат. В първото си изследване Самюъл Мер и сътрудниците му предиздвикали 750 интернет консуматори от 60 страни да слушат къси музикални клипове от над 80 разнообразни обичайни общества, а по-късно да ги класифицират - да вземем за пример като приспивна ария, любовна песен или " лекуваща " ария.

Първите резултати за определянето на универсалните видове песни се оказали неубедителни и рзочроващи за откривателите. Учените се надяват да повторят опита, като този път го насочат към хора от изолирани общества, които са имали дребен контакт със западната просвета и затова биха могли да мислят друго за музикалните жанрове.

Така или другояче, духовната реакция на участниците в експериемнта изрично потвърждава мощната роля, която музиката има в нашия живот. Един от най-широко изследваните аспекти на музиката е връзката й със напрежението. 

Кори Пелетие от Държавния университет във Флорида преглежда 22 изследвания и стига до умозаключение, че музиката може доста да понижи равнищата на стрес, тревога и на сърдечния темп. Дейзи Фанкур от Университета в Роухамптън преглежда резултата от музиката върху разнообразни мозъчни химикали и открива освен връзката между слушането на музика и пониженото равнище на стрес, само че и сред слушането на музика и засиления имунен отговор.

Музиката може освен да облекчи безпокойството, само че и да се оправи с болката , безапелационна е и Улрика Нилсън от университета Йоребро в Швеция, която преглежда 42 изследвания за резултата на музиката върху периферната сетивност. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР