Много ясно сме артикулирали, че България ще участва в разпределението

...
Много ясно сме артикулирали, че България ще участва в разпределението
Коментари Харесай

Борисов към Медведев: На България ѝ се полага да участва в преноса на газ

Много ясно сме артикулирали, че България ще взе участие в разпределението на газ в района, тъй като това просто ни се поставя. Както „ Северен поток 1” и „ Северен поток 2” се движат, по този начин и ние можем да транзитираме и да продаваме от хъба 15-16 милиарда куб. метра (…) Не виждам причина България да се отхвърля от това свое преимущество преди всички свои съседи – да има развита компресорна и газопреносна система.Това съобщи министър председателят Бойко Борисов пред съветският министър председател Дмитрий Медведев по време на протоколната среща в Министерски съвет.

Той акцентира, че при прекъсване на преноса за Турция нашите тръби ще останат празни и е обикновено България да търси снабдители, които да употребяват инфраструктурата. По думите му решението за създаване на газопреносен център на българска територия е в съгласие с Европейска комисия.

"Относно АЕЦ „ Белене “ обстановката е изменена, откакто загубихме години. Но арбитражът в Париж ясно отсече, че двата реактора са български, за което страната би трябвало да заплати 1,1 милиарда лева с лихви. Но президентът Владимир Путин ни опрости и в този момент България има два увити в найлон нуклеарни реактора българска собственост”, сподели Борисов, представен от Би Ти Ви.

Той акцентира, че -а последната година стокообменът сред България и Русия доста се е подобрил и това се дължи на активизираните контакти.

Руският министър председател поздрави българската страна за националния празник. Стана ясно, че Русия има крупни планове в България и ще продължи двустранното съдействие в сферите на стопанската система, енергетиката и туризма. Българският министър председател от своя страна съобщи, че през последните години има много тематики за дебатиране. По една или друга причина това е довело и до спад на стокообмена.

Борисов разкри още, че с съветския си сътрудник разискват стартирането на нов ферибот от Бургас до Новорусийск.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР