Много вероятно е Русия да е започнала координирана офанзива по

...
Много вероятно е Русия да е започнала координирана офанзива по
Коментари Харесай

Русия е започнала офанзива из Източна Украйна, смята Лондон

Много евентуално е Русия да е почнала координирана атака по доста посоки в Източна Украйна. Това оповестява в ежедневната си сводка английското военно разузнаване.

Споменава се и водената от седмица акция против Авдиивка, съвсем унищожено градче в Донецка област, на километри от административния център Донецк. „ Градът е съществено затруднение, което пречи на съветските сили да реализират по-общата си цел да поемат контрола върху Донецка област “, продължава сводката.

Вероятно офанзивата се води с няколко батальона, които се пробват да обкръжат града, и евентуално това е най-значимата настъпателна интервенция, подхваната от Русия от януари 2023 година, продължава службата.

Две бригади от Централния боен окръг

 

Украинските сили отблъснаха съветско нахлуване в Донбас през зимата след светкавичната контраатака в Харковска област и довелата до освобождение на Херсон и елементи от прилежащата област през есента. В Киев и на запад упованията в последния месец бяха контраофанзивата, която стартира самата Украйна на 4 юни, да е към изчерпване през октомври.

 

Базираният във Вашингтон Институт за проучване на войната (ISW) написа в последната си сводка за продължаващо контранастъпление на Киев към Бахмут (едно от трите посоки от юни насам) без необикновен триумф, както и за лимитирани съветски интервенции в Запорожка област (където бяха другите две – съществени – украински направления).

 

Вероятно съветската атака бива сдържана от украинските сили, като те нанасят на съветските тежки загуби откъм хора и техника. Бавният прогрес е трансформирал посланията в съветското осведомително пространство и към този момент не се приказва за атака, а за „ дейна защита “, защото триумфът в Авдиивка наподобява все по-малко евентуален краткосрочно, продължава разузнаването, като удостоверява към този момент оповестената оценка на ISW.

 

Според ISW Русия е разположила детайли най-малко на две бригади от Централния боен окръг по направлението към Авдиивка. Усилени са въздушните и артилерийски удари по града в опит да се компенсира забавянето на сухопътните маневри, усложнени от украинските укрепления.

 

Русия изпрати дронове, Украйна удари летища

 

Украинското командване оповестява в нощта на 17 октомври за изстреляни по Украйна шест ударни дрона „ Шахед-136/131 “ в разнообразни области. Унищожен в Одеса е яхтклуб поради парчета от свалени дронове, само че няма потърпевши.

Почти всеки ден Одеска област е атакувана от дронове, като най-често на прицел е пристанищна инфраструктура, три месеца откакто Русия излезе от договорката за експорт на украинско зърно в Черно море. Съобщава се и за отбити офанзиви над Херсонска област.

Киев също по този начин разгласи, че са нанесени удари по летища в Луганск и Бердянск, където съгласно украинските сили са съсредоточени военни, оръжия и техника на съперника. Ударени са вертолети и склад за муниции.

 

www.dnevnik.bg/

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР