Много важни въпроси в момента са прехвърлени на Министерството на

...
Много важни въпроси в момента са прехвърлени на Министерството на
Коментари Харесай

Стоил Цицелков: Управляващите прехвърлят отговорност за провеждането на изборите

Много значими въпроси сега са трансферирани на Министерството на здравеопазването и на основния здравен контрольор, който да вмени ЦИК по какъв начин да организира изборите, сподели пред БНР Стоил Цицелков, заместник-председател на Обществения съвет към Централната изборна комисия и ръководител на Европейската асоциация за отбрана на човешките права – България.
Цицелков е на мнение, че е налице „ искрено прекачване на отговорност “, като на здравните управляващи се вменява отговорност, която би трябвало да поемат ръководещите.

„ ЦИК няма пълномощия по Закона за изключителното състояние. Винаги преди изборите в България сме променяли Кодекса - за последно Изборният кодекс е изменен на 18 декември 2020 година, преди Коледа. Тоест, тогава не е било проблем. Повечето хора несъмнено са сюрпризирани, че Изборният кодекс е пипан тогава, тъй като това се прави без обществено необятно разискване, а сега ни се споделя – вижте какво, доста малко преди изборите… “

Еднакво ме тормозят изборите както в България, по този начин и в чужбина, посочи Стоил Цицелков, за който въпросителните към провеждането на изборите зад граница остават.

Стоил Цицелков дефинира като добра процедура за анализаторите и за прозрачността при отчитането на вота да не се смесват резултатите от машинното и хартиеното гласоподаване. „ А сега това сме го зачеркнали, една добра съществуваща процедура я няма. Доколко това улеснява протокола, не съм сигурен. Дори в противен случай – това механично сливане е по-сложно, в сравнение с да покажем какво демонстрира една машина и какво демонстрира хартията “, разяснява Цицелков.

По думите му „ това, че няма да броим неизползваните бюлетини, е просто нечувано “, а неотчитането на неизползваните, унищожени или поискани повторни бюлетини от гласоподавателя „ отваря вратата за невероятни проблеми “.

Относно имунизирането на огромен брой представители на изборната администрация и ще се случи ли то до деня на парламентарния избор на 4 април Стоил Цицелков разясни:

„ При в този момент настоящите правила всяка партия може да снеме доверието си от даден собствен представител в изборната администрация, даже малко преди изборите. В България практиката демонстрира, че нашите партии постоянно изпращат едни свои представители на семинари, тренинги, образования, само че малко преди изборите ги заменя с други. При в този момент настоящите правила няма кой да ги спре. Който и да е подготвен, на изборите може да се появи някой различен. Това е устойчива процедура. В случая ще бъде – който и да е имунизиран, отново може да се появи някой различен. “

Според Цицелков може да се одобри решение, че партиите няма да сменят своите представители, само че „ ние не сме чули и дума за това “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР