Много украинци смятат опитите в САЩ за импийчмънт на президента

...
Много украинци смятат опитите в САЩ за импийчмънт на президента
Коментари Харесай

Драмата с импийчмънтa в САЩ вкарва Украйна в капан в критичен момент

Много украинци считат опитите в Съединени американски щати за импийчмънт на президента Доналд Тръмп за нечий непознат проблем, само че са обезпокоени за нещо друго: че ролята на Украйна в тази спекулация, засягаща президента Тръмп, укрепва позициите на Русия в изключително сериозен миг.

Тази драма слага в затруднено състояние неопитния президент Володимир Зеленски, таман когато той се пробва да покаже, че се заема с проблемите, които най-вече вълнуват украинците - повсеместната корупция и въоръжения спор с подкрепяните от Русия сепаратисти на Изток, който погуби 13 000 души и раздели страната.

Във вторник Зеленски разгласи дълго чакано съглашение със сепаратистите, откриващо пътя за мирни договаряния, които да сложат завършек на 5-годишните сражения, само че няколко украински депутати го жигосаха като капитулация пред Русия. Украински националисти проведоха митинги на паметния площад Майдан, сцена на две национални въстания в Киев, а Зеленски се срещна в сряда с депутати в опит да тушира техните опасения и да избави преди малко постигнатото съглашение.

Срещу Тръмп в Конгреса стартира следствие за импийчмънт, провокирано от разобличаване на изобличител, засягащо националната сигурност, за телефонен диалог сред американския президент и Зеленски, състоял се на 25 юли. Разговорът касае пакет от външна помощ в размер на 250 млн. $ за Украйна, подготвян от Конгреса, само че блокиран от Тръмп. Според демократите Тръмп употребява тези пари като средство за напън над Украйна да проверява неговия противник от Демократическата партия - някогашния вицепрезидент Джо Байдън, и неговия наследник.

По-нататък в записа на диалога се чува по какъв начин украинският водач ласкае Тръмп, подлага на критика посланика на Съединени американски щати и европейските водачи и споделя, че украинският основен прокурор е " мой човек ".

Американският скандал " отслабва позициите на Зеленски в страната ", сподели Татяна Становая, началник на компанията за политически разбори R.Politik. Зеленски " даде мотив за подозрение в неговата дарба да бъде почтен президент, - сподели тя. - Това е първият огромен удар против него " след съкрушителната му победа в украинските избори през април.

Изявленията на Зеленски в диалога също по този начин поддържат тезата на Кремъл, че украинските водачи са заложници на ползите на Съединени американски щати. Руски коментатори сочат за образец идната продажба на противотанкови ракети на стойност 39 млн. $ за Украйна, за да й се помогне в борбата й против сепаратистите. Тази помощ, оповестена във вторник, е добавка към към този момент предоставената американска военна помощ за към 400 млн. $.

Руският президент Владимир Путин в първото си обществено изказване за телефонния диалог в сряда отбрани Тръмп. Той сподели, че критиците на американския президент се пробват да намерят " всевъзможен предлог ", с цел да го смъкват. Според Путин е обикновено за Тръмп да желае от Зеленски да проверява " вероятни корупционни практики ", свързани с Байдън.

" Не виждам в това нищо неоправдателно.... Всеки държавен водач би направил същото ", сподели Путин.

Специалният прокурор на Съединени американски щати Робърт Мълър стигна до извода, че съветското държавно управление се е намесвало в президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година по " огромен и последователен метод ". Путин отхвърли този извод, а Тръмп неведнъж изрази дълбоки подозрения в тези разкрития (на Мълър).

Съединени американски щати и Европейският съюз постановиха наказания на Русия по тази причина, че анексира Крим от Украйна през 2014 година и поддържа сепаратистите. Тези наказателни ограничения се отразиха негативно на търговията сред Русия и Европейски Съюз и стремежът на двете страни за преустановяване на спора в Украйна от ден на ден се ускорява.

Украйна върви към евентуални мирни договаряния със своя нуклеарен комшия в обстановка, в която " Русия е в мощна позиция, - сподели за АП московската анализаторка Маша Липман. - Русия де факто управлява част от украинската територия, а Украйна по същите аргументи е в отслабено състояние ".

Зеленски назова съглашението, оповестено във вторник, " огромна стъпка ", отстраняваща последната спънка пред дълго чакана среща на върха сред Зеленски, Путин и водачите на Германия и Франция, които оказват помощ като медиатори.

Според други украински политици обаче то отваря вратата за " циментиране " на съветското наличие в района. Те упрекват администрацията на Зеленски, че изолира обществото от вземането на решения в такава сериозна обстановка. Много украинци също по този начин се тормозят, че европейските сътрудници изоставят тяхната пропита от корупция страна и са подготвени да възобновят бизнеса с Русия.

Активистката на битката с корупцията Дария Каленюк счита, че телефонният диалог сред Тръмп и Зеленски нанася щета освен на Украйна, само че също по този начин " накърнява репутацията на Съединените щати като място, където има господство на закона и мощни институции ".

Сега " ще бъде доста по-трудно да бъде уверено украинското управление, че ние би трябвало да продължим към приемането на западните полезности и към самостоятелни правосъдна система и правоналагане ", уточни тя.

От това " страда Украйна, страдат Съединени американски щати. Единствено хората в Кремъл са щастливи ", добави Каленюк.

Бившият президент Петро Порошенко е измежду украинците, които упрекват Зеленски, че е клекнал пред Русия. Той се опита да се разграничи от американското следствие за импийчмънт, само че призна, че се е срещал с юриста на Тръмп - Руди Джулиани, през 2017 година Той сподели, че Джулиани е дошъл на посещаване като другар на Украйна " и двамата са обсъждали " политическа поддръжка и вложения ", само че нищо друго. Порошенко не даде повече детайлности.

Джулиани желае Украйна да проверява Байдън и неговия наследник Хънтър, който бе член на управителния съвет на украинската газова компания " Бурисма ".

Порошенко сподели пред кореспонденти, че " в никакъв случай не е приказвал за търговски компании " с Тръмп, с някогашния президент Барак Обама, с Байдън или " с някакви други американски публични лица ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР