Много теории твърдят, че гениалността и лудостта вървят ръка за

...
Много теории твърдят, че гениалността и лудостта вървят ръка за
Коментари Харесай

Лудостта и гениалността на 4 всепризнати умове

Много теории настояват, че гениалността и лудостта вървят ръка за ръка, само че това по този начин и не е потвърдено. Въпреки това съществуват няколко образеца, които поддържат това мнение.

Винсент Ван Гог

Един от най-великите художници е роден на 30 март 1853 година и се самоубива на 29 юли 1890 година. Неговите картини се познават по неповторимия жанр на изложение, само че Винсент Ван Гог става прочут едвам след гибелта си.

Холандският художник, който е едни от най-признатите създатели на международното изкуство, не е живял лек живот.

В характера на Ван Гог са се съчетавали невиждана за това време екстравагантност и свенливост, които го карали да отбягва даже хората, които се пробват да му оказват помощ.

Гениалният художник е прочут с това, че е отрязал едното си ухо, ял е боята, с която рисува, и пиел терпентин.

 Едгар Алан По

Според няколко психоаналитици Ван Гог е страдал от биполярно разстройство, при което са присъщи маниакалната меланхолия и креативност.

Едгар Алан По

Известният американски стихотворец и публицист е роден на 19 януари 1809 година и умира на 7 октомври 1849 година.

Авторът на едни от най-популярните детективски романи също е страдал от маниакална меланхолия и постоянно споделял, че желае да се самоубие.

Точната причина за гибелта на Едгар Алан По и до през днешния ден не е известна, само че се допуска, че злоупотребяването с алкохол е довело до края на писателя.

„ Хората ме назовават вманиачен, само че към момента не е изяснено дали лудостта не е висша форма на разсъдък и дали всичко славно,

всичко задълбочено, не е рожба на болната мисъл, на тези настроения на мозъка, достигнати за сметка на разсъдъка. ” – твърдял По.

 Лудостта и гениалността на 4 всепризнати мозъци

Лудвиг Ван Бетовен

Приносът на австрийския композитор за музиката е колосален, само че и той не е имал лек живот.

 Нютон

Лудвиг Ван Бетовен е роден на 26 март 1827 година и е отгледан от татко пияч, който постоянно пребивал с свирепост сина си. В резултат на насилието Бетховен стартира да оглушава от 30-годишна възраст, като на 49 години е бил изцяло ням.

Бетовен също е приказвал постоянно за самоубийство, а актуалните откриватели считат, че и композиторът е страдал от биполярно разстройство.

Сър Исак Нютон

Авторът на Закона за гравитацията е страдал от психологични проблеми, характеризиращи се с смяна на настроението, поради които е било мъчно да се поддържа връзка с него.

Исак Нютон е роден на 4 януари 1643 година, като татко му умира след неговото раждане и е обособен от майка си, когато е единствено на 2 години. Смята се, че травматичното му детство основава психологичните му проблеми след време.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР