Много тежко се работи в момента, защото оборотите ни падат.

...
Много тежко се работи в момента, защото оборотите ни падат.
Коментари Харесай

Иво Бонев: Вдигаме цената на закуските, за да оцелее браншът във Варна


" Много тежко се работи сега, тъй като оборотите ни падат. Всеки ден се постанова да се конфронтираме с недисциплинирани клиенти, които отхвърлят да влязат в обектите ни с маски. Много са факторите, които ни затрудняват, само че всички сме изправени пред потребността да вдигнем цените, с цел да оцелеем.

Аз персонално в моите обекти подвигам цените на закуските от неделя, други сътрудници към този момент го направиха, някои тепърва ще го създадат. Става въпрос за цените на закуските съответно във Варна, само че съм сигурен, че сътрудниците в цялата страна ще подхващат сходни дейности. Това е мярка, която се ползва в краен случай, когато са изчерпани всички други благоприятни условия и икономическата логичност не ни разрешава да работим на загуба. Тогава прибягваме до този способ, с цел да оцелеем на пазара. 

Поскъпването няма да е фрапантно, към 6-7% ще е скока. Това значи около 10 стотинки. Баничката става 1,50 лева, бюрекът 1,60 лева, кифлата става от 1,10 лева на 1,20 лева с заряд, милинките от 1,20 лева на 1,30 лева,  в случай че са с поливка надлежно 1,40 лева Малко, само че съвсем на всичко ще има надценка с 10 стотинки. 

Тези пари няма да отидат непосредствено в нашия джоб, те отиват за спасението на бизнеса. Основната причина е ниският оборот. Когато освободиха ограниченията преди към два месеца, имахме интервал, в който нямаше притеснителни данни във връзка с заболелите, нямаше рестриктивни ограничения и очакващи се такива. Хората излязоха всеобщо и оборотите при нас се бяха нормализирали като траен тренд нагоре. Когато вкараха още веднъж преди няколко седмици маските на закрито, това повлия върху посещаемостта в нашите обекти. 30% е понижен оборота по отношение на същия интервал за предходната година. 

Когато оборота падне, всички други разходи идват доста в тежест. Това е първата, съществена причина. Втората, е въвеждането на новите прагове на минималната съществена заплата. От там осигуровките на човек скачат с най-малко 36 лева, при 10 индивида личен състав са спомагателни 360 лева на месец. 

Въведоха две такси за касовите апарати и въпреки и еднократни, те са разход. Най-важната причина за скока на закуските обаче, това е цената на главната ни суровина-брашното. Пшеницата нарастна. Предстои на есен цената на брашното да скочи, като по верига  та ще нарастне и хлябът. 

Във Варна към този момент има няколко банкрутирали компании измежду сътрудниците, които освобождават служащи и пространства. 1500-2000 индивида са директно наранени в нашия отрасъл за Варна, а индиректно пострадали са доста повече, тъй като това са наши снабдители на първични материали, на техника, компании, които гравитират към нашия отрасъл и те търпят загуби, в случай че някой от нас банкрутира. 

Тежко е за всички сега. Като се разходиш по улиците, виждаш по какъв начин продавачките в магазините стоят начело, тъй като няма клиенти, които да обслужват. Няма ползване и то през лятото, а знаете, ние сме сезонен град. 

За нас избавително е точно лекото покачване на цените, което по веригата ще е за сметка на клиента, само че нямаме огромен избор. 

Чудя се за какво не понижиха ДДС-то на хляба, откакто аз персонално упорствам за това от 18 години? Няма по какъв начин да не нарастне брашното, тъй че се усилва скокът и там.

В момента от Национална агенция за приходите са почнали едни доста странни инспекции през 30 минути по всички обекти. Засичат касата, по-късно отново и отново. Не могат да повярват, че оборотите ни в действителност фрапантно са паднали. След като браншът ни закъса, а ние сме с най-евтините артикули, значи рецесията е действителна и повсеместна ", разяснява Иво Бонев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР