Много технологични компании са сериозно засегнати от търговския конфликт, довел

...
Много технологични компании са сериозно засегнати от търговския конфликт, довел
Коментари Харесай

Започва ли големият отлив на ИТ производство от Китай

Много софтуерни компании са съществено наранени от комерсиалния спор, довел до въвеждане на мита върху китайския импорт в Съединени американски щати за $250 милиарда, виси опасност и от нови мита

Топ играчи на компютърния пазар имат намерение да реалокират до 30% от производството на своите компютри отвън Китай (снимка: CCO Public Domain)

Световни производители на компютри и електроника като HP, Dell, Microsoft и Amazon възнамеряват да изтеглят значител ен потенциал от Китай, което може да подкопае позици ите на страната, която през днешния ден е международен водач в производството на софтуерни артикули.

HP и Dell, играчи от Топ 3 на международния компютърен пазар, които дружно управляват към 40% от доставките, имат намерение да реалокират до 30% от производството на своите преносими компютри отвън Китай, заяви Nikkei Asian Review. Според доста източници, Microsoft, Гугъл, Amazon, Sony и Nintendo също възнамеряват да изтеглят производството на своите игрови конзоли и смарт колонки отвън страната. Нещо повече, други водещи производители на лични компютри като китайската Lenovo и тайванските Acer и Asus също обмислят сходни проекти.

Това, несъмнено, е обвързвано преди всичко с яростна комерсиална борба сред Вашингтон и Пекин. Въпреки краткотрайното помирение, реализирано сред президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп и китайския президент Си Дзинпинг на срещата на върха на Г-20 предишния уикенд в Осака, проектите на производителите на електроника не са се трансформирали. Много източници настояват, че обстановката към момента е прекомерно неразбираема, а покачващите се цени в Китай подтикват производителите да проучат други възможности.

Решенията на някои от най-големите международни марки в региона на персоналните компютри и игровите конзоли за прекачване на производството (основно артикули, предопределени за САЩ) отвън Китай следват сходни информации от други софтуерни компании. Миналия месец Nikkei разгласи, че Apple изследва вероятните последствия от прехвърлянето на производството на 30% от смарт телефоните си отвън Китай. Производители на сървъри, мрежово съоръжение и някои основни електронни съставни елементи напущат Китай, постоянно по искане на американски клиенти.

Тези стъпки ще бъдат удар за износа на електроника от Китай, който подтиква дълготрайния напредък на страната. Днес Китай е най-големият международен производител на компютри и смарт телефони. Според китайската организация QianZhan, общият импорт и експорт на Китай в сегмента на електрониката е повишен 136 пъти до 1,35 трилиона $ през 2017 година, спрямо малко над 10 милиарда $ през 1991 година
още по тематиката
Много софтуерни компании към този момент са съществено наранени от комерсиалния спор, довел до въвеждане на мита върху китайския импорт в Съединените щати, оценени на 250 милиарда $, а опасността от повтаряне на това – с въвеждане на нови мита върху вноса – към момента е налице.

Quanta Computer, Foxconn Technology и Inventec към този момент са преместили част от продукцията си от Китай в Тайван, Мексико и Чешката република, с цел да избегнат опасността от спомагателни вносни мита и да смекчат терзанията на клиентите си по отношение на претенциите на Съединени американски щати за евентуални опасности за националната сигурност.

„ След като митата на китайските артикули влязоха в действие на 24 септември, започнахме през октомври да произвеждаме и доставяме сървъри отвън Китай ”, признават от тайвански производител на сървъри. Тези стъпки провокират угриженост в Китай, заради загубата на работни места и забавянето на икономическия напредък на страната (той е най-ниският от 1990 г.).

„ Очаква се Съединени американски щати също да почувстват някакъв отрицателен резултат от тези промени, защото стоките могат да станат по-скъпи ”, разяснява Дарсън Чиу, експерт от Института за стопански проучвания на Тайван. „ Но Китай ще почувства казуса доста по-силно, тъй като стопанската система ще би трябвало да се приготви за по-нататъшно закъснение, а доста служащи ще би трябвало да си намерят работа другаде ”.

HP и Dell, които през предходната година дружно доставиха към 70 милиона преносимия компютър в международен мащаб, създават главно компютри в китайските градове Чунцин и Куншан, които се явяват двата най-големи в света клъстера за произвеждане на ноутбуци. Годишните доставки на мобилни компютри надвишиха 160 милиона броя, което прави ноутбуците вторите по размер на продажбите електронни устройства в света след 1,4 милиарда продадени смарт телефона за една година.

Но Чунцин, който в миналото е произвеждал всеки трети преносим компютър в света, губи позиции. Говорител на локалното държавно управление заяви пред Nikkei, че HP е понижила прогнозата си за произвеждане за 2019 година до по-малко от 10 милиона преносимия компютър – към половината от преди две години. „ По-високите индустриални разноски на Китай към този момент доведоха до по-ниски международни поръчки. Сега несигурността, обвързвана с комерсиалната война, предизвиква спомагателна щета ”, сподели формалният представител.

Според източници на Nikkei, HP е създала проект за прекачване на към 20-30% от продукцията си отвън Китай. Компанията има намерение последователно да построи нова верига за доставки в Тайланд или Тайван и да стартира да извършва проектите си още през това тримесечие. Съобщава се, че Dell към този момент е почнала пилотно произвеждане на преносими компютри в Тайван и Виетнам.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР