“Много страни проявяват интерес към газовите хъбове. Същевременно Европа продължава

...
“Много страни проявяват интерес към газовите хъбове. Същевременно Европа продължава
Коментари Харесай

Димитър Иванов: Суровата енергийна битка между САЩ и Русия ще засегне Балканите

“Много страни демонстрират интерес към газовите хъбове. Същевременно Европа продължава да разчита на „ Баумгартен “ в Австрия “. Това съобщи пред БГНЕС енергийният специалист Димитър Иванов. Така той разяснява упоритостите на от ден на ден страни да се трансфорат в газови хъбове.

„ Възникването на хъб като директно оборудване на съответно място зависи от потреблението. Основната концепция е да се търгува, да се правят покупко-продажби “, сподели Иванов. Според него Балканите, в случай че разгледаме картата, не са огромен съсредоточен консуматор, като се изключи Турция. В случая дали ще има хъбове, газовите доставки и енергийното развиване в района зависи най-много от политическото решение.

„ В случая нито инженерните, нито софтуерните решения са водещи. Всичко зависи от политическата воля на страната. В момента сме очевидци на сурова енергийна борба сред Съединени американски щати и Русия и тя ще засегне Балканите. И макар тази война, не мисля, че чак толкоз доста хъбове ще се изградят “, предвижда Иванов.

Той напомни, че България е дребен потребител, никого не интересува стратегически с тези 3 милиарда кубически метра газ годишна консумация, само че е с огромен транспортен капацитет.

„ В тази връзка черноглед съм дали ще се стигне до построяването и на газовия хъб „ Балкан “. Знаете, той беше основан като опция на „ Южен поток “. За нас реализацията на газопровода беше логичен план, който щеше да сътвори транзитиране. За последните 2-3 месеца към „ Балкан “ се приказва доста. Към момента обаче, за разлика от Русия и Турция, България към момента няма ясна визия за неговата реализация “, уточни специалистът. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР