Много скоро ще се проведе първото историческо преплуване на акваторията

...
Много скоро ще се проведе първото историческо преплуване на акваторията
Коментари Харесай

Българин се готви за исторически дълго плуване в Черно море

Много скоро ще се организира първото историческо преплуване на акваторията на най-големия Български залив, а точно Бургаският. В цялата история на българското спортно плуване и плуването в открити води, към актуалният миг няма регистриран опит за преплуване на акваторията на Бургаския залив, нито осъществен сполучлив подобен.
Тъй като Бургаският залив е един от забележителните географски обекти на Република България и град Бургас, покоряването му ще стане част от българската и бургаска плувна история.
Самото преплуване ще бъде осъществено в сходство с разпоредбите на FINA (Световната плувна федерация) и на LEN (Европейската плувна лига). Поради тази причина от FINA има условие при сходен жанр надпревари да бъдат известни точните географски граници на обекта, който ще бъде преплуван, както и дистанцията сред тях. Тъй като до този миг няма публична информация за точните географски граници на Бургаският залив, уредниците на плуването са изпратили искане до Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК). След получен формален отговор излиза наяве, че дистанцията е тъкмо 44 километра и 702 метра. Северният край е нос Емине, а южният е Маслен нос до Созопол , написа БГНЕС.
Това ще бъде и най-дългото преплуване, осъществявано в миналото в акваторията на Черно море, от всички граничещи с него страни. Най-дългите маратони в Черно море са се провеждали на територията на страните от някогашния Съветски съюз, до 1984 година и са били с дължина 30 км.
" Тренирам повече от една година за устойчивост и към този момент съм на финалната права, както се споделя. Последно изплувах 35 километра в морето и се усещам добре. Всеки ден упражнявам в Бургас и получавам пъклен доста поддръжка от всички за своето начинание. Искам да съм първият, който ще го направи. Ще бъде пъклен тежко и уморително, само че няма да се откажа. Голяма поддръжка получих и от легендата Петър Стойчев, който с часове ми даваше инструкции и рекомендации по какъв начин да плавам от самото начало. Безценни препоръки! На лодката ще бъдат наложителните лица като капитан, избавител и медицински екип, също по този начин и интернационален арбитър, упълномощен към Българската Федерация по плувни спортове, както и представител на Община Бургас. Личният ми треньор и специфичен медиен екип, който ще снима цялото плуване. Специално желая да благодаря за поддръжката на кмета на Бургас Димитър Николов и управлението на общината за голямата поддръжка, която ми оказват ", показа Цанко Цанков - индивидът, който се готви за върха.
31-годишният плувец е добре познато име в средите, като той е нееднократен народен първенец и рекордьор, повторен международен вицешампион по плуване за ветерани. Сертифициран Майстор на спорта в доста дисциплини (100, 200 и 400 метра съчетано плуване, както и 400 метра свободен стил).
Цанко Цанков се подрежда под номер 3 във безконечната класация на 100 метра съчетано плуване, като преди него са единствено националният рекордьор Михаил Александров и Антъни Иванов.
Историческото преплуване на Бургаския залив е планувано да бъде в интервала 16-18 юли, като точния ден ще бъде избран след няколко дни, когато стане ясна и точната синоптична прогноза за вълнението на Черно море .
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР