Много скоро милиони телевизионни зрители по целия свят ще гледат

...
Много скоро милиони телевизионни зрители по целия свят ще гледат
Коментари Харесай

Каква е процедурата за избор на носителите на Оскар?

Много скоро милиони телевизионни фенове по целия свят ще гледат връчването на премиите „ Оскар” в неделя - най-бляскавата нощ в света на шоубизнеса, само че малко на брой знаят по какъв начин се избират спечелилите, написа Агенция Франс Прес.
По-малко от 8000 души в развлекателната промишленост избират отличените лица - а вторник е последният ден от гласуването.
Но какъв е комплицираният, от време на време замайващ развой, който излъчва носителите на 24-те награди на Академията:
Кой гласоподава?
Американската академия за кино изкуства в Лос Анджелис понастоящем има 7902 членове с право на глас.
Членството в Академията е разграничено на 17 клона - артисти, режисьори, продуценти, дизайнери на костюми и така нататък - и претендентите би трябвало да бъдат настоящи или да имат „ реализирани отличия” в промишлеността.
За да получат право на глас, претендентите би трябвало да бъдат спонсорирани от двама членове на академията, които съставляват техния клон.
Победителите и номинираните за „ Оскар” автоматизирано получават правото на участие и не се нуждаят от спонсори.
Заявленията се преразглеждат един път годишно от Управителния съвет на Академията, който има последната дума за това кой се причислява към елитната група.
Членовете се употребяват с правото си на глас за цялостен живот, само че от 2016 година " статутът " е стеснен до 10 години и се възобновява, с цел да бъдат изключени тези, които към този момент не са в бизнеса.
Доживотното право на глас се получава след три 10-годишни мандата. Тези, които не са дейни, не могат да гласоподават.
Кои са членовете на Академията?
По принцип, Академията не разкрива кой са хората с право на глас, макар че нищо не пречи на член да разкрие, че има такова, заяви БГНЕС.
След хаоса #OscarsSoWhite през 2015 и 2016 година, заради неналичието на чернокожи претенденти, Академията се стреми да бъде по-толерантна, като даде обещание да удвои броя на дамите и малцинствата до 2020 година.
През юни 2018 година Академията предприе необикновената стъпка да разкрие имената на всичките 928 души, поканени за участие.
Ако всички се съгласят, 31% от членовете на Академията ще бъдат дами, а 16% ще са цветнокожи, съгласно The Hollywood Reporter.
Как са определени претендентите
Членовете на всеки от 17-те клона избира номинираните в своята област. Например актьорите - най-голямата група, която гласоподава - показва номинации за актьорските категории, режисьорите показват номинации за най-хубав режисьор и така нататък
Номинациите за избрани награди, като да вземем за пример за най-хубав чуждоезичен филм и най-хубав анимационен филм, се избират от специфични комисии. Всички членове на Академията гласоподават за най-хубав филм.
Как са определени спечелилите?
Всички членове с право на глас избират спечелилите. В 23 от 24 категории, номинацията с най-вече гласове е победител.
Но когато става въпрос за премията за най-хубав филм, журито на Оскарите от 2009 година насам употребява комплицирана преференциална система за гласоподаване, която класира филмите от най-харесвания към по-малко лайкове.
От пет до 10 номинации са вероятни. Тази година оценката ще си оспорват осем кино лентата. Ако един филм получи повече от 50% от гласовете, той автоматизирано печели.
В противоположен случай, счетоводната компания „ Pricewaterhouse Coopers “ употребява система за гласоподаване, която подсигурява, че филмът, който се радва на най-широк консенсус измежду гласоподавателите на академията, ще завоюва най-престижното отличие.
Това значи, че преброяването стартира с елиминирането на кино лентата, който е получил минимален брой гласове, а гласовете от бюлетината се преразпределят за идващите претенденти.
Процесът на елиминиране продължава, до момента в който не остане един филм с повече от 50% от гласовете.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР