Много шофьори използват автомобилите си ежедневно, така че харченето на

...
Много шофьори използват автомобилите си ежедневно, така че харченето на
Коментари Харесай

Ефективно шофиране: осем съвета как да намалите сметките си за гориво

Много водачи употребяват колите си всекидневно, тъй че харченето на трицифрена сума за гориво всеки месец не е изненада. Често хората харчат повече пари за гориво, в сравнение с за наем или храна, а с внезапното повишаване на цените на петрола обстановката излиза отвън надзор.

Автомобилният специалист Матас Бузелис от платформата за инспекция на историята на колите carVertical дава няколко елементарни съвета, които може да ви оказват помощ да намалите фрапантно сметките си за гориво.

1. Шофирайте плавно
Разходът на гориво се усилва при нападателно шофиране, внезапно ускорение и ненадейно прекъсване. Научни проучвания потвърждават, че нападателният жанр на шофиране може да понижи горивната успеваемост с 40%.

Избягването на внезапното ускоряване и потреблението на предавките за прекъсване е елементарен метод за решение на казуса. Агресивните шофьорски привички рядко редуцират всяко пътешестване с повече от една или две минути, като не съумяват да компенсират спомагателния разход на гориво. Освен това бавното шофиране спомага за опазването на мотора, гумите и окачването.
2. Намалете потреблението на климатика
Системите за надзор на климата в актуалните коли постоянно оставят климатика да работи даже когато това не е належащо. Компресорът на климатика е мощен елемент и може да усили разхода на гориво с до 30%.

Климатичните системи са доста комфортни през горещото лято или в дъждовните есенни дни, защото по едно и също време охлаждат и изсушават въздуха. Важен съвет за икономията на гориво обаче е да го употребявате спестовно.

3. Проверявайте постоянно налягането в гумите
Всеки производител на коли пресмята оптималното налягане в гумите за всеки модел, належащо за реализиране на най-хубаво равнище на показване, комфорт, сигурност и горивна успеваемост. Ниското налягане в гумите усилва съпротивлението при търкане, което кара мотора да изразходва повече гориво за поддържане на скоростта.

Затова е добре постоянно да проверявате налягането в гумите (поне един път месечно). Според изследванията всеки 1% понижение на налягането в гумите води до понижаване на икономията на гориво с 0,3%. Експертите на carVertical обаче предизвестяват, че не би трябвало да поддържате гумите прекомерно напомпани – по-високото налягане може да докара до неравномерно и прибързано изхабяване.
4. Опитайте се да намалите непотребното тегло
Разходът на гориво се усилва с тежестта на автомобила, защото за придвижването на по-тежък автомобил е нужна по-голяма мощ. Автомобилните инженери се отхвърлят от аварийните колела и избират алуминий или даже пластмаса вместо стомана, с цел да понижат тежестта на автомобила до най-малко.

Колата ви не е склад. Премахването на непотребните неща и тежките предмети ще направи автомобила по-икономичен, чевръст и необятен.
5. Избягвайте задръстванията
Хората би трябвало да си основат табиет да заобикалят тапите, когато е допустимо. Постоянното прекъсване и тръгване натоварва мотора, окачването и скоростната кутия. Както евентуално мнозина знаят, една от аргументите, заради които шофирането в града се смята за минимум икономично, са тапите. Изборът на по-дълъг маршрут с по-слабо придвижване постоянно е по-удобен.
Като избягвате пиковите часове, можете да спестите доста гориво и време. В множеството градове те са в часовете 7 – 9 сутринта и 16 – 19 следобяд.
6. Планирайте пътуванията си предварително
Друга причина за най-ниската спестовност на гориво при водачите на къси дистанции е фактът, че моторите изразходват доста повече гориво, когато не са загрети. Двигателят би трябвало да се загрее тъкмо както човешкото тяло преди подготовка – несъразмерното натоварване без загряване в последна сметка ще повреди нещо.

Добра концепция е да се опитате да свършите повече задания едновременно – това е доста по-здравословно, в сравнение с да вършиме няколко пътувания денем. Освен това потреблението на темпомат (cruise control) при шофиране отвън града предотвратява несъразмерното ускорение и прекъсване, което води до по-добра горивна успеваемост.

7. Изберете пестелив автомобил
В доста случаи е добре да се стартира с пазаруването на автомобил, който гори по-малко. Тежките SUV и мощните седани в никакъв случай няма да бъдат толкоз икономични, колкото скромните компактни фамилни модели. За тези, които карат най-вече в границите на града, всеки автомобил, който побира хората и багажа, може да е изцяло задоволителен.

Глобалната платформа за инспекция на историята на автомобила carVertical приканва бъдещите купувачи да ревизират общото положение на всеки автомобил, преди да платят. Обикновено чистата история на един автомобил приказва сама за себе си и икономисва гориво, както и други разноски.
8. Грижете се добре за автомобила си ежедневно
Хората постоянно подценяват обстоятелството, че положението на автомобила играе основна роля за горивната успеваемост. Елементи като мотора, окачването и електрическите системи оказват въздействие върху разхода на гориво. Дефектният кислороден сензор да вземем за пример може да докара до двойно по-големи сметки за гориво. Затова пропускането на постоянната поддръжка на автомобила не би трябвало да се трансформира в табиет.

Независимо от цените на петрола, потреблението на по-малко гориво води до по-удобен живот. Това постоянно се свежда единствено до смяна на няколко навика за шофиране и поддръжка, което води до икономисване на разноски и по-малко паники около притежаването на автомобил.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР