Много се радвам, че днес заедно ще имаме възможност да

...
Много се радвам, че днес заедно ще имаме възможност да
Коментари Харесай

Петкова: Ще запазим стратегическото си място на газовата карта на Европа

Много се веселя, че през днешния ден дружно ще имаме опция да станем очевидци на стартиране на употреба на първия стадий от плана за уголемение на газопреносната инфраструктура на територията на България от турско-българска граница до българо-сръбска граница. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова при откриването на разширението на газопреносната мрежа по трасето на „ Балкански поток “ до компресорна станция „ Странджа “, съобщи кореспондентът на БГНЕС.

Проектът е извънредно значим освен за България, само че и за целия район на Югоизточна Европа, тъй като този план ще даде опция за диверсифициране на маршрутите за доставка на природен газ. Ще сътвори условия за по-голяма енергийна сигурност в района и за развиване на пазара. За България този план е осъществен при прецизно съблюдаване на всички европейски правила, ще направи допустимо това ние да запазим своето стратегическо място на газовата карта на Европа, добави Петкова.

Тази инфраструктура, като част от структурата, обвързвана с реализацията на концепцията за газоразпределителен център на територията на България е извънредно значима за нас. Затова употребявам случая да благодаря на изпълнителите на този план – нашите сътрудници от „ Главболгарстрой “, да пожелая триумф на всички наши сътрудници в идващите 474 км и напълно скоро да можем да се забележим отново в същия формат на стартирането в употреба на целия план, сподели Петкова.

Премиерът Бойко Борисов съобщи „ в този момент може да се състезаваме по лотове – гръцкото и сръбското направление ”. Имаме две газови автомагистрали. Това доста политици са го говорили, само че ние го изпълняваме, с цел да може в идващите години новото потомство да получава такси от пренос ”, заяви при откриването министър председателят Борисов. “Докато другите говореха, ние строяхме ”, акцентира още той. “Такова полагане на тръби е, че не ни стигат заварчици ”, регистрира пък вицепремиерът Томислав Дончев.

“Най-важното е, че върху тези площи към този момент се засява пшеница, царевица и към този момент не ги виждаш тръбите. Казвам го поради еколозите. На процедура за една година няма разлика в хумуса на почвата. Селскостопанските производители може да употребяват почвата както намерят за добре, заяви още министър председателят.

Посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров акцентира, че свързването на нашата страна към „ Турски поток “ ще разреши да получаваме синьо гориво по нов благонадежден маршрут и да станем един от най-големите газови разпределителни центрове.

Макаров добави, че е убеден, че и останалата част от изчезналата газотранспортна инфраструктура ще бъде издигната също толкоз бързо в направление Сърбия.

Новият газопровод не е единствено принос за развиване на България. Той ще способства за просперитета на страната. Той подтиква привличането на вложения и основава нови работни места, акцентира посланикът.

Българските компании, които вземат участие в построяването му, ще придобият голям опит за следваща реализация на други интернационалните планове. Всичко това основава отлични предпоставки за стабилно развиване на българската стопанска система. Ако приказваме за смисъла на „ Балкански поток “, както го назова министър-председателят Бойко Борисов, за руско-българските връзки, реализацията му ще изведе на качествено ново равнище тези връзки, разясни още дипломат Макаров. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР