"Много се надявам Република Северна Македония да получи необходимите уверения

...
"Много се надявам Република Северна Македония да получи необходимите уверения
Коментари Харесай

Ако не намерим компромис, светът няма да ни разбере

"Много се надявам Република Северна Македония да получи нужните уверения от нас и да върви по пътя за присъединение към Европейския съюз. Трябва да се създадат нужните взаимни отстъпки, както доста други направиха. Ние сме длъжни за сегашните и за бъдещите генерации да създадем по този начин, че по никакъв метод Република Северна Македония, Албания и страните от Западните Балкани да не бъдат спирани по пътя към Европейския съюз. " Това съобщи министър председателят Бойко Борисов по време на срещата си с министъра на външните работи на Северна Македония Буяр Османи.

В рамките на диалога Борисов уточни, че е доста угрижен от вкарването на ОМО "Илинден " и "македонското малцинство в България " в една политическа резолюция в Европейския парламент. "Това никога не е от изгода в тъкмо този миг, когато ние търсим компромиса – и на историците, и на нашите политически сътрудници в Република Северна Македония, да намерим решение на въпроса ", добави министър-председателят.

Борисов означи, че още от днешната среща би трябвало да стартират диалози на всички равнища, с цел да може до 10 ноември, когато България и Северна Македония, като съпредседатели на Берлинския развой, ще управляват Срещата на върха, да има компромисно решение, което да удовлетворява всички. "Имате доста работа, това е доста комплициран, доста бърз и в това време значим и нужен развой ", безапелационен бе българският министър председател.

"Вашите жители би трябвало да знаят, че в България имате и постоянно сте имали най-голяма поддръжка и че просто би трябвало да създадем по този начин, че историята да е мост на другарство и непосредственост, а не разкъсан мост, по който да не може Република Северна Македония да премине. Така че тук политически игрички не би трябвало да има ", акцентира министър-председателят.

По думите му, вероятността и моментът са извънредно значими и би било "грях пред историята ", в случай че сегашните политически управления в България и Република Северна Македония не съумеят да намерят компромис. "Няма да ни разбере и светът ", добави Борисов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР